Marea Britanie a primit cea mai dură lovitură din partea românilor: ”Nu ne-am gândit la așa probleme”

de: Ștefan R. Apostol
01 04. 2021

Lucrătorii migranți au reprezentat 60% din creșterea netă a ocupării forței de muncă între 1996 și 2019 în Anglia. Acum acest număr este în scădere. Datele subliniază amploarea schimbărilor din Marea Britanie, post-Brexit. Acum criza este și mai accentuată după ce Brexit-ul a intrat în vigoare la 1 ianuarie, conform unei cercetări recente.

Efectele post-Brexit în piața de muncă a românilor din Marea Britanie

Un raport publicat recent menționează că lucrătorii migranți au jucat un rol important pe piața muncii din Marea Britanie în ultimele decenii. Aceștia au reprezentat 67% din creșterea netă a ocupării forței de muncă în sud-est, 74% în West Midlands și 107% în Outer London.

Una din principalele forțe de muncă migrantă din Marea Britanie a fost și cea românească. Odată cu intrarea în vigoare a efectelor post-Brexit, această forță a scăzut la fel de mult ca cea poloneză. Este posibil ca numărul total al lucrătorilor migranți români, nu doar intrările, să fi scăzut și în timpul pandemiei.

Datele oficiale sugerează că numărul lucrătorilor migranți din România a scăzut cu 16% până în vara anului 2020, post-Brexit. Companiile de recrutare din România și Marea Britanie spun că angajatorii britanici de-abia acum încep să realizeze care sunt efectele.

”Au luat legătura cu mine atât firme din construcții. Sunt contractori general care au lucrări întreg UK-u. Toți transmit același mesaj interesant. Nu s-au gândit că va urma o problemă.

Abia acum își pun problema că ei chiar nu pot să-şi onoreze contractele pe care le au în momentul de faţă. Nu mai au disponibilă forța de muncă migrantă din Europa de est, preponderent români, pe această piață a construcțiilor”, afirmă reprezentanta unei companii de recrutare.

”Lucrători migranți au scăzut de la referendumul UE”

Fluxurile de lucrători migranți au scăzut de la referendumul UE. Migrația netă a lucrătorilor UE a scăzut cu aproape trei sferturi. Cifrele arată o scădere de la 207.000 în 2015-16 la 58.000 în 2019-20, ca efect post-Brexit.

Numărul lucrătorilor din țările UE, cum ar fi Polonia, a început să scadă în această perioadă, migrația netă scăzând de la 69.000 în 2015-16 la -16.000 până în 2019-20. Odată cu instaurarea Brexit-ului, condițiile de muncă în Marea Britanie s-au schimbat, iar asta a influențat și forța de muncă legală, condițiile fiind unele greu de atins.

”Lucrătorii migranți au jucat un rol important în creșterea forței de muncă din Marea Britanie în ultimii 25 de ani. În special în marile orașe precum Londra, Birmingham și Manchester.

Marea Britanie atrage mai puțini lucrători migranți de la referendum. Probabil a văzut un exod al acestora și în timpul pandemiei. Noul regim de imigrație introdus în doar câteva săptămâni va consolida această schimbare majoră pentru piața muncii din Marea Britanie.”, declara Kathleen Henehan, analist senior.