Mare atenție la carnea de porc pe care o cumperi. Anunțul clar, de ce poate fi periculoasă

Mare atenție la carnea de porc pe care o cumperi. Anunțul clar, de ce poate fi periculoasă
Mare atenție la carnea de porc pe care o cumperi

Primele zile ale lunii decembrie au dat startul pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Românii din toate colțurile țării au început deja cumpărăturile pentru masa de Crăciun, însă autoritățile vin cu un avertisment important despre carnea de porc ce nu lipsește din preparatele tradiționale.

Atenție la carnea de porc

Pe măsură ce ne apropiem tot mai mult de sărbătorile de iarnă, carnea de porc devine unul dintre cele mai cumpărate produse, fiind ingredientul principal al celor mai multe preparate ce nu pot lipsi de pe masa de Crăciun.

În contextul scumpirilor uriașe din ultimele luni, tot mai mulți încearcă să găsească cele mai ieftine variante, chiar și când vine vorba despre produsele alimentare. Goana pentru cel mai mic preț poate fi, însă, periculoasă, avertizează autoritățile.

Directorul Direcției Sanitar Veterinară din Timiș, Flaviu Nicoară, le recomandă românilor să aibă grijă la carnea de porc pe care o cumpără și să aleagă mereu magazine autorizate. În aceste vremuri, spune directorul DSV, mediul online este un real „pericol pentru sănătatea omului”, în condițiile în care cele mai multe produse nu sunt controlate sanitar-veterinar. Despre aceste produse nu se știe nici dacă au fost testate pentru trichineloză.

„Online-ul este total scăpat de sub control, îmi asum ceea ce spun. Este un pericol. Realul pericol pentru sănătatea omului este acest comerț care se face pe online, total necontrolat”, a declarat Falvius Nicoară.

„Nu este exclus și de sărbători să se întâmple același lucru”

Cei care vor cumpăra de la producători locali sunt sfătuiți să le ceară avizele și actele de conformitate pentru carne de porc pe care o pun la vânzare. Autoritățile sunt în alertă din cauza pestei porcine în Timiș, iar inspectorii ANSVSA fac deja controale, inclusiv pe internet.

Creșterea prețurilor se va simți în buzunarul românilor și în perioada sărbătorilor. Costel Stanciu, președintele ANPC, declara că România asigură doar 15-20% din necesarul de carne de porc din piața internă, restul fiind adus din import, ceea ce înseamnă că vom avea parte de noi scumpiri în următoarea perioadă.

„Nu este exclus și de sărbători să se întâmple același lucru având în vedere procentul mare de importuri. Nu trebuie să ne grăbim, s-au rupt, să spun așa niște prețuri la carnea de porc în viu, între 10 și 15 lei pe kilogram, prin sacrificarea animalului se mai adaugă 20%, ajunge cam 20 de lei kilogramul”, a spus președintele ANPC.

Urmăriți Playtech.ro și pe