Marcel Ciolacu, replică dură pentru Klaus Iohannis privind scandalul legat de canalul Bâstroe: „Avem această datorie”
Marcel Ciolacu a venit în această dimineață cu o declarație acidă, ca răspuns la afirmațiile lui Klaud Iohannis legate de canalul Bâstroe, potrivit cărora, „există mai mulți politicieni care s-au inflamat, fără să știe toate informațiile”. Ce i-a răspuns președintele PSD conducătorului României.
Klaus Iohannis, prima reacție în scandalul dintre România și Ucraina
Klaus Iohannis a avut o intervenție mai puțin inspirată legată de tensiunile care au intervenit între autoritățile române și cele ucrainene, pornind de la dragarea canalului Bâstroe.
Deși acțiunile ucrainenilor pun în pericol biodiversitatea Deltei Dunării, liderul român a susținut că nu trebuie amestecată îngrijorarea pentru protejarea naturii cu alte subiecte de natură politică de moment.
Mai mult, președintele României a acuzat mai mulți politicieni că „s-au inflamat” cu scopul de a atrage atenția publică, care să-i ajute la alegeri
Liderul român a confirmat că dragarea pe acest canal se face de mai mulți ani, sub monitorizarea atentă a instituțiilor internaționale care se ocupă cu protejarea biodiversității. Oricare ar fi acuzațiile și suspiciunile din ultima perioadă, cel mai bun mijloc de a afla adevărul este să se vorbească cu Ucraina.
„Ucrainenii au solicitat să existe discuții la nivel de expert și cu Ministerul Transporturilor, și cu Ministerul Mediului, și pe alte paliere, pe Externe, evident.
Aceste discuții nu au avut loc, dar ai noștri, inflamați și hotărâți, fac afirmații care nu au încă un fundament dovedit.Ucrainenii afirmă că ei draghează pentru întreținere și nu pentru altceva. Dacă este așa sau nu, e bine să se verifice, dar cred că este legitim să se verifice împreună cu ei. Până la urmă, este teritoriu național ucrainean.
Și cred că este foarte bine ca politicienii noștri, înainte să țină discursuri inflamate, să lase experții și specialiștii să vadă ce se întâmplă real acolo, dacă se respectă sau nu se respectă legislația internațională, să se discute în bilateral, dar și cu Comisia Europeană, pentru a lua măsurile care se impun.
Nu cred că în acest moment este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certați, au nevoie de sprijin, tocmai asta am spus înainte și tocmai asta am discutat la Summit.
„Sunt ferm convins că domnul președinte e cel mai informat om din România”
Deși a vrut să atingă o mare parte din politicienii care se revoltă împotriva Ucrainei, Klaus Iohannis a avut parte de o replica dură, dar realistă din partea lui Marcel Ciolacu, care are un alt punct de vedere.
Chiar dacă este de acord în mare parte cu Klaus Iohannis, liderul PSD consideră că este absolut necesar și sănătos ca fiecare politician să aibă dreptul la o opinie, fără a fi considerat „inflamat”, lasnd totodată un apel pentru rezolvarea acestei situații și tensiuni, precum și a salvării naturii.
„Sunt total de acord cu domnul președinte și cred că ne-am câștigat cu toții dreptul la opinie și a trage un semnal când acest lucru e public. (…) Oamenii se așteaptă de la noi la o reacție, nu să ne ascundem. (…) Sunt ferm convins că domnul președinte e cel mai informat om din România.
Eu nu am fost informat nici de MAE, nici de altcineva, semnalul a venit din mass-media. Ar fi trebuit să cunoaștem mai mult din acest aspect, dar avem și dreptul de a avea propria opinie. Nu înseamnă că creăm un conflict sau că suntem pro-ruși”, a transmis Marcel Ciolacu.
Politicianul a părut de neclintit cu privire la protejarea naturii cu orice preț, mai ales că Delta Dunării reprezintă una dintre bijuteriile Europei. Liderul PSD nu a exclus ajutorul de niciun fel pe care România l-a acordat și îl va oferi Ucrainei pe parcursul războiului.
„Și eu ca orice român sunt îngrijorat mai ales că e un subiect care afectează una dintre bijuteriile nu numai ale României ci și ale Europei. Protejarea Deltei Dunării nu se negociază.
Avem datoria de a proteja (…) În ceea ce priveste delictul de opinie cred că am depășit acest lucru în România (…) Asta nu înseamnă că România nu a ajutat economic, umanitar, militar Ucraina”, a declarat Marcel Ciolacu la Parlament.