Marcel Ciolacu, după ce ciclonul Boris a făcut dezastru în România: “Armata este pregătită să intervină în orice moment”

de: Daoud Andra
14 09. 2024

Ciclonul Boris a făcut ravagii în estul țării, iar autoritățile au creat o celulă de criză. Patru persoane și-au pierdut viața și alte câteva sute au fost nevoite să își părăsească locuințele din cauza viiturii, iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat că armata ar putea interveni în zonele afectate.

Premierul Ciolacu a mers în zona afectată de inundații

Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități din județul Galați și cel puțin patru persoane și-au pierdut viața în urma viiturii. Sâmbătă după-amiaza, premierul Marcel Ciolacu a ajuns în localitatea Slobozia Conachi, cea mai afectată de inundații. Prim-ministrul a precizat că armata este pregătită să intervină în orice moment și că autoritățile pun la dispoziția sinistraților tot ce este nevoie, de la alimente până la containere de dormit și pături.

”MApN este pregătit pentru orice intervenție. În acest moment am hotărât dislocare – tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit. Se vor amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate. În momentul în care se vor retrage apele, se va interveni. Vom face ședință de Guvern pentru a disloca sume din fondul de rezervă. Din 15 județe au venit echipamente în această zonă. Așteptăm să vedem intensitatea din noaptea aceasta. Anticipăm o evoluție pe anumite zone”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciclonul Boris a făcut patru victime

Cea mai afectată de ploi este zona de nord a județului Galați. Mai multe localități se află sub ape, iar în unele zone apa a atins 1,7 metri înălțime. Sute de persoane și-au părăsit casele și așteaptă să fie salvate. Pentru patru victime nu s-a mai putut face nimic, potrivit ISU Galați. Un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din localitatea Drăguşeni, o femeie de 86 ani din Costache Negri şi o femeie de 75 ani din Corod au murit în urma viiturii.

Inițial autoritățile au spus că sunt cinci victime, însă au revenit asupra cifrei. Una dintre persoanele decedate nu a murit din cauza inundației, ci era decedată de două zile, potrivit ISU.

”Una dintre victimele raportate a fost de fapt un deces care s-a petrecut cu două zile înainte. Decedatul era expus în propria locuință și a fost luat de ape. Deci avem patru, nu cinci victime confirmate la această oră”, a precizat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, potrivit digi24.ro.

Vremea rămâne capricioasă în toată țara, iar temperaturile înregistrate sunt mai mici decât cele normale pentru această perioadă a anului, în majoritatea regiunilor. ANM a anunțat că nu scăpăm de ploi nici în următoarele zile, iar în zonele montane, la altitudini de peste 2000 de metri, este posibil să apară precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.