Manuscrisele de la Marea Moartă, descifrate. Ce secrete vechi de mii de ani au ieșit la iveală
Au trecut 70 de ani de la descoperirea manustriselor de la Marea Moartă de către niște păstori beduini și arheologi. Experții au încercat să le descifreze mulți ani la rând. Ecoul vremurilor biblice de acum 2.000 de ani a fost să fie citit însă tocmai astăzi, cu ajutorul inteligenței artificiale.
Manuscrisele de la Marea Moartă au fost descrifrate cu ajutorul inteligenței artificiale. S-a constatat că doi indivizi au copiat cuvintele folosind o scriere de mână aproape identică
Manuscrisele, care includ cea mai veche versiune cunoscută a Bibliei, au fost o sursă de fascinație de la descoperirea lor încoace. Primele seturi au fost găsite de un beduin într-o peșteră de la Qumran, lângă Marea Moartă, acum Cisiordania ocupată de Israel. Acestea conțin adnotări, majoritatea scrise în ebraică, dar și în aramaică și greacă, și se crede că datează din secolul al treilea înainte de Hristos. Marele manustris al lui Isaia este unul dintre cele 950 de texte diferite găsite în anii 1940 și 1950.
Acesta este unic prin faptul că cele 54 de coloane ale sale sunt împărțite în jumătăți, scrise într-un stil aproximativ uniform. Cercetătorii de la Universitatea din Groningen din Olanda au examinat documentul folosind recunoașterea tiparului ”de ultimă oră” și al inteligenței artificiale. Au analizat o singură literă ebraică, aleph, care apare de peste 5.000 de ori în manuscris. Într-o lucrare publicată de cercetătorii Mladen Popovic, Maruf Dhali și Lambert Schomaker, aceștia susțineau că „reușiseră să extragă vechile urme de cerneală pe măsură ce apar pe imaginile digitale”.
„Urmele antice de cerneală se referă direct la mișcarea musculară a unei persoane și sunt specifice fiecărei persoane”, au completat ei, potrivit BBC.
„Scenariul probabil este că au fost doi scribi diferiți care au colaborat și au încercat să păstreze același stil de scriere, dezvăluindu-se totuși, individualitatea”, au mai spus aceștia.
Experții au adăugat că asemănarea scrisului ar sugera că cei doi scribi au avut o pregătire asemănătoare într-o școală sau în familie, dând exemplul „unui tată care și-a învățat fiul să scrie”. Ei mai spun că abilitatea lor de a imita scrisul celuilalt era atât de bună, încât până acum oamenii de știință moderni nu au reușit să facă o diferență între ei.
Despre ziua în care au fost găsite scrierile
Era ajunul zilei de 29 noiembrie, moment în care se vota la ONU pentru partiționarea Palestinei. Fiul profesorului Sukenik număra voturile la radio, în vreme ce dascălul era la birou cu unul dintre primele manuscrise, când a descoperit că ținea în mână chiar o notiță de pe vremea celui de-al doilea Templu. 70 de ani mai târziu, manuscrisele de la Marea Moartă încă mai dezvăluie noi informații din trecutul lor antic.
El a spus: „Ce poate fi mai simbolic decât faptul că, în timp ce votăm pentru fondarea Israelului, eu țin în mână un manuscris vechi de 2.000 de ani?”.