Manifestație inedită: cum s-a protestat în Piața Victoriei după modificarea Codului Penal
Câteva zeci de persoane s-au adunat în Piața Victoriei, miercuri seara, după ce Parlamentul a modificat Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
La doar câteva ore după ce parlamentarii au trecut, pe repede-înainte, modificări controversate la Codul Penal, zeci de oameni s-au adunat în Piața Victoriei. În mod normal, protestele de acest fel sunt zgomotoase, cu scandări de mesaje, vuzuzele și tobe.
Protestatarii au ales, însă, să manifesteze într-un mod inedit. Au scandat mesaje anti-guvernamentale, dar au ales să lase și „urme” în fața Guvernului.
Metodă inedită de protest în Piața Victoriei
Cele câteva zeci de persoane, prezente în Piața Victoriei, au scandal mesaje precum ”Pui de hoţi şi de mafioţi” și ”În democrație, hoții stau la pușcărie”. La un moment dat, însă, au început să deseneze cu creta pe asfalt diverse siluete umane.
Protestul din Piața Victoriei a fost organizat după modificările aduse în Parlament Codurilor Penale. Camera Deputaților a dat votul final, în calitate de for decizional.
PNL a anunţat deja că va sesiza CCR, deși Liviu Dragnea susținea că modificările ar respecta întocmai recomandările Curții. O reacția a venit imediat, miercuri seara, și de la Comisia Europeană.
Purtătorul de cuvânt al CE, Christian Wigand, a transmis că Bruxellesul știe ce au votat parlamentarii români miercuri și că va stabili pașii care sunt de urmat.
„Suntem la curent cu votul asupra versiunii revizuite a Codurilor penale desfăşurat astăzi în Parlamentul României. Vom analiza cu atenţie măsurile adoptate înainte de a lua o decizie asupra viitorilor paşi. Înţelegem că măsurile nu au fost încă promulgate şi nu au intrat în vigoare. Vreau să vă amintesc că reprezentanţii Comisiei Europene au fost foarte clari în poziţia referitoare la situaţia statului de drept în România. România trebuie să relanseze urgent procesul de reforme. Dacă preocupările nu sunt abordate, Comisia Europeană va trebui să acţioneze rapid şi să utilizeze toate mijloacele de care dispune”.
Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al CEPrincipalele modificări aduse Codurilor Penale
- Dezincriminarea neglijenței în serviciu;
- Scăderea pedepselor pentru abuz în serviciu;
- Scăderea termenelor de prescripție. Această modificare l-ar viza pe Liviu Dragnea în dosarul DGASPC Teleorman (angajările fictive), susțin specialiștii;
- Se interzice comunicarea publică și furnizarea informațiilor care vin de la autoritățile publice cu privire la fapte și persoane care fac obiectul unui dosar penal, în cursul urmăririi penale;
- Termenul pentru denunț se reduce la un an. După acest termen, denunțătorul poate fi pedepsit;
- Autoritățile publice nu se pot referi la o persoană inculpată sau suspectată ca fiind vinovată până când aceasta este condamnată definitiv cu privire la faptă.