Mâncărurile favorite ale celor mai celebri scriitori. Preparatele simple sau deosebite pe care le-ar fi consumat oricând
Te-ai gândit vreodată care sunt mâncărurile favorite ale celor mai celebri scriitori? Acestea sunt preparatele pe care Eminescu, Sadoveanu, Hemingway sau Agatha Christie le-ar fi consumat oricând.
Mâncărurile favorite ale celor mai celebri scriitori
Deşi găsim în toată literatura referinţe la mâncare, puţini sunt scriitorii despre care se ştiu detalii legate de preparatele preferate. Cu siguranţă, mulţi români s-au întrebat ce obişnuia să mănânce, de exemplu, Mihai Eminescu. Istoricii susţin că printre alimentele îndrăgite de marele poet se numărau alivencile, pârjoalele şi ciorba acrită cu borş. Îi plăcea să bea cafea şi să cânte cu lăutarii.
,,Păcatul lui cel mare și hotărâtor era lipsa de rânduială în traiul zilnic: când se așeza la masa de lucru, fie că scria, fie că citea, nu mânca zile întregi și petrecea nopțile în nedormire. Nu suferea de insomnie și avea multă poftă de mâncare. Căci era apoi în stare să doarmă timp de douăzeci și patru de ceasuri întruna și mânca odată pentru trei inși. Uită însă să mănânce și nu se-ndura să doarmă, deși părerea lui statornică era că cea mai plăcută parte a vieții e cea petrecută în somn, când ești fără ca să fii și să simți dureri”, spunea Slavici despre Eminescu.
Despre Mihail Sadoveanu se ştie că era un client fidel al Hanului Ancuţei din Neamţ, iar de pe masa sa nu lipseau niciodată zacusca, slăninuţa, frigăruile şi ciupercile umplute. Ion Creangă era un gurmand adevărat şi putea mânca, spuneau apropiaţii, o oală întreagă de sarmale cu păsat. Îi mai plăceau crapul cu mămăliguţă, friptura de găină şi poalele în brâu. Desigur, toate erau “acompaniate” de vinul roşu.
Scriitorii străini şi preparatele preferate
Ernest Hemingway spunea că stridiile erau, fără îndoială, mâncarea sa favorită.
“A mânca e mai mult decât a obține mâncarea, a o prepara și a o consuma. Mâncarea e despre oameni, despre evenimente și ambianță”.
George Orwell credea despre bucătăria engleză ca nu are savoare, însă budinca de prune a fost întotdeauna o excepţie. Celebra Agatha Christie era încântată de un anumit preparat din smântână – Devonshire Cream. Îl iubea atât de mult încât îl consuma chiar şi în timp ce scria. Aceasta se servea cu biscuiți, alături de ceai.
Sylvia Plath făcea des torturi şi prăjituri, însă felul său preferat de mâncare era prăjitura cu sos de roșii, un amestec de dulce cu acrișor.