Mănăstirea Bârsana a ținut slujba de duminică în limba ucraineană, în semn de solidaritatea pentru refugiați

de: Ionuț Vieru
14 03. 2022

Refugiații ucraineni s-au putut liniști la Mănăstirea Bârsana, acolo unde preotul a ținut slujba de duminică în limba ucraineană, în semn de solidaritate pentru vecinii care au fugit din calea războiului.

Ce părere au avut localnicii

Românii și ucrainenii au fost împreună în prima duminică din postul Paștelui, acolo unde slujba de la Mănăstirea Bârsana a fost ținută atât în limba română, cât și în limba ucraineană. Localnicii nu au avut nimic împotrivă cu această decizie. I-au primit cu drag și s-au rugat pentru refugiații ucraineni.

„Îmi doresc să fie linişte şi pace într-adevăr, că de mici copii suntem învăţaţi cu semnul păcii. Să fie pace”.

„Ne-am rugat bineînţeles pentru poporul ucrainean, ne-am rugat pentru familiile noastre să fie pace şi linişte în lume”.

„Ne rugăm cu toţii ca să înceteze, să fie linişte sufletească şi să înceteze războiul”, au spus câțiva dintre cei aflați la slujbă.

Mănăstirea Putna primește refugiați ucraineni

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților anunță că pune la dispoziție cât mai multe spații de cazare, atât cât își permit, pentru a-i găzdui pe refugiați. Ucrainenii se pot odihni în camerele pentru pelerini, casele parohiale sau așezămintele sociale de pe lângă biserici.

„Am preluat deja primele familii de refugiaţi, sunt români din Ucraina. Păstrăm o legătură strânsă cu toate comunităţile de români de peste graniţă. De sărbători, mergem prin sate, mergem să slujim. Ei sunt pe rit vechi. Mergem de Bobotează, de exemplu, câte 20 de preoţi de aici”, afirmă părintele de la Putna.

Mănăstirea Putna dispune de circa 50 de locuri de cazare, însă și oamenii din jurul lăcașului de cult sunt dispuși să ofere un loc de odihnă și o masă caldă celor care și-au părăsit casele din cauza războiului.

Peste 700 de locuri de cazare disponibile la mănăstirile din Alba și Mureș

Deja zeci de adulți și copii din Ucraina și-au găsit liniștea la mănăstirile din Dumbrava, județul Alba și Sighișoara, județul Mureș. Lăcașurile de cult pot adăposti circa 750 de persoane, așa că locuri încă mai există.

„În Arhiepiscopia Alba Iuliei sunt disponibile 750 de locuri de cazare: 300 în judeţul Alba, dintre care 100 la Mănăstirea ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ de la Dumbrava, şi 450 în judeţul Mureş, dintre care 100 la Mănăstirea ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ de la Sighişoara. În prezent, la Mănăstirea Dumbrava sunt ocrotiţi 40 de adulţi şi 15 copii ucraineni, iar la Mănăstirea Sighişoara sunt cazate şase mame şi patru copii”, a transmis Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia

Mai mult de atât, credincioșii din județele Alba și Mureș au pus mână de la mâna și au reușit să strângă suma de 200.000 de lei. Aceștia au donat, de asemenea, și diferite alimente în cadrul campaniei umanitare „Din dragoste pentru ucraineni”.