Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, semnal de alarmă despre tulpina românească Covid-19: „Am observat o modificare în simptomatologia pacienților”

de: Rosu Ioana
25 10. 2021

Medicii din România încep să-și facă griji cu privire la riscul apariției unei noi tulpini Covid-19, astfel că, în ultima vreme, se observă în rândul pacienților simptomatologie diferită, un motiv în plus pentru ca specialiștii să ia în considerarea această nouă tulpină. Medicul Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a oferit câteva informații referitoare la primele semne ale unei posibile apariții.

“Nu ne-am dori să mai apărem și din acest punct de vedere în lumea medicală”

În ultimele săptămâni, medicii au observat simptomatologii diferite la pacienții Covid astfel că unii dintre ei au ales să-și exprime public îngrijorarea față de o posibilă nouă tulpină Covid, de ce nu chiar românească. Potrivit medicului Florin Roșu, noile forme ale bolii necesită o cantitate mai mare de oxigen într-un timp mult mai scurt. Acesta nu exclude varianta unei forme diferite a tulpinii Delta, mai agresivă decât aceasta.

”Da, din nefericire am observat o modificare în simptomatologia pacienților COVID care sunt infectați cu varianta Delta. În momentul de față pacienții se prezinta în triaj… cu forme ale bolii ce necesită suport din punct de vedere al oxigenoterapiei în doze mici. Discutăm undeva între trei până la cinci litri de oxigen pe minut.

Ne-am dori să nu existe așa ceva, nu ne-am dori să mai apărem și din acest punct de vedere în lumea medicală cu o tulpină românească. Acest semn e mai mult decât îngrijorător și anume necesarul crescut de oxigen într-un interval scurt, asta ne aduce semne mari de întrebare.

Poate e aceeași tulpină Delta dar și-a schimbat tipicul sau discutăm despre o altă tulpină așa cum spuneam pune probleme foarte mari din punct de vedere al îngrijirii pacienților”, a declarat medicul Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, pentru Antena 3.

Florin Roșu, solicitare cu privire la introducerea unui lockdown

În urmă cu două săptămâni, managerul Spitalului „Sf. Parascheva”, din Iași a transmis că introducerea unui lockdown este imperios necesară pentru ca numărul infectărilor să scadă. Această măsură radicală ar trebui dublată de obligativitatea vaccinării în rândul cadrelor medicale sau a persoanelor care lucrează în scetoare cheie în societate.

„Din punctul meu de vedere, este momentul iniţierii unui nou lockdown de cel puţin două săptămâni, acest lucru fiind dublat de obligativitatea vaccinării unor categorii profesionale, cum ar fi cadrele medicale, cadrele didactice, dar şi alte categorii profesionale care sunt expuse riscului şi contactului interuman prelungit.

Cu riscul oprobriului, consider aceste măsuri ca fiind oportune, mai ales că văd disperarea din ochii pacienţilor, oboseala fizică şi psihică a colegilor mei”, a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu, potrivit Agerpres.