Managerul Institutului ”Victor Babeș”, avertisment alarmant pentru cetățeni: „Nu mai avem timp să așteptăm. Sunt necesare măsuri urgente”

de: Rosu Ioana
13 10. 2020

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Capitală, Emilian Imbri, a vorbit luni seară, în emisiunea ”Legile Puterii” de la Realitatea Plus, moderată de Alexandra Păcuraru, despre situația dramatică din spitale și despre măsurile care trebuie luate urgent pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Specialistul le transmite, de asemenea, spepticilor un mesaj prin care îi asigură că virusul este real, făcând apel la responsabilitate și prudență.

Cea mai bună soluție este găsirea soluțiilor în prezent

Emilian Imbri a explicat că, în ciuda veștilor bune care vin din afară, potrivit cărora va apărea un vaccin anti-COVID-19 salvator, medicii și cetățenii trebuie să se focuseze pe momentul prezent și să intervină cu soluții rapide și eficiente pentru restricționarea răspândirii virusului. Specialistul trage un semnal de alarmă către acele persoane care nu cred în existența și pericolul reprezentat de acest virus. El dezvăluie că fără o unire a forțelor medicilor, a autorităților și a populației, această luptă cu virusul nu poate fi câștigată.

”Sunt persoane care acum, după opt luni de luptă, nu au înțeles că totul este real și totul poate deveni un pericol care poate să ne dovedească, practic, dacă nu suntem uniți – instituțiile statului, medicii și populația.

Noi am fost obișnuiți cam în tot ce facem să judecăm trecutul, să facem analize, să căutăm vinovații, apoi uităm că trăim în prezent și ne îndreptăm un pic spre viitor. De vreo două zile, specialiștii și domnul Rafila, care este reprezentantul nostru la OMS, au venit cu un reper – apariția vaccinului.

Să nu uităm însă că trăim acum, în prezent, că s-ar putea prin martie – iunie să apară un vaccin, că nu va fi în cantități suficiente, nu-l vom putea accesa imediat și își va face efectul spre finalul lui 2021. În acest context, ce putem face este să nu ne îmbolnăvim. Este atât de simplu de realizat…”, a spus medicul.

Din ce cauză au explodat cazurile de COVID-19

Emilian Imbri a dezvăluit că luna septembrie a fost o lună plină de evenimente și relaxări de restricții, ceea ce a condus la o creștere alarmantă de cazuri. Printre cele mai mari riscuri se numără deschiderea școlilor, copiii fiind purtători asimptomatici care transmit virusul, fără măcar să aibă cunoștință de acest lucru.

”Au fost date relaxări și, în urma fiecărei relaxări, a crescut numărul de pozitivări. Sigur că și deschiderea școlilor a contribuit. A fost o chestie ușor neinspirată că nu s-a ținut cont că septembrie înseamnă întoarcerea majorității populației din concedii, că au fost rechemați la lucru angajații și a început școala.

Nu neapărat deschiderea școlii prezintă risc, ci copiii care sunt purtători, de multe ori asimptomatici. Ce se întâmplă în școală este mai sigur decât ce se întâmplă în afara ei”, a mai dezvăluit medicul.

Care sunt locurile periculoase pe care trebuie să le ocolim

Specialistul Emilian Imbri recomandă evitarea locurilor publice aglomerate și purtarea măștii de protecție. Acesta subliniază că este suficient să ne dăm câteva minute masca jos, iar în acel moment să trecem pe lângă o persoană infectată cu COVID-19, ca să ne infectăm și noi.

”Ajunge o mică scăpare și scoți masca, moment în care te intersectezi pe stradă cu cineva și poți lua virusul. Trebuie ocolite sau limitate aglomerările. Poate că este bine ca cei care lucrează aproape de casă să meargă pe jos sau cu mașina, să nu aglomereze mijloacele de transport în comun.

Mișcarea dintr-o parte în alta a Bucureștiului ar trebui limitată. Am putea să încercăm pe sectoare, acolo unde se constată o rată de infectare mare, să se restricționeze accesul. Eu n-aș mai aștepta. De la 3.000 și ceva de cazuri, saltul va fi rapid. În contextul ăsta, nu mai avem timp să așteptăm cred nici o săptămână.

Nu este vorba de politic. Cred că sunt niște structuri foarte clare, cu niște responsabilități și mai clare, care trebuie să ia măsuri: Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării, tot ce înseamnă structuri administrative locale. Politicul ar avea un rol important dacă ar susține măsurile”, a mai spus manager Spitalului “Victor Babeș”, potrivit realitatea.net.