Manager de spital, apel disperat către autorități: „Trebuie să alegem pacienții. De săptămâna asta, la asta se va ajunge”

de: Rosu Ioana
19 10. 2020

Explozia cazurilor de COVID-19 pune în dificultate autoritățile, dar în special medicii. Cadrele medicale aflate în linia întâi, încă de la începutul pandemiei, au ajuns în situația Italiei, în care sunt obligate să aleagă cui să-i ofere șansa la viață, printr-un tratament corespunzător. Din păcate, paturile de la ATI aproape că s-au umplut, iar semnele de alarmă sunt trase din ce în ce mai des.

Managerul de la „Victor Babeș”, previziuni înfiorătoare

Nu mai există dubii cu privire la faptul că sistemul de sănătate este aproape de colaps. Fie că este vorba de lipsa personalului sau de paturi, acest sistem sanitar din Românie scârțâie din toate închieturile, iar asta o spun pe rând, autorități, medici și pacienți. Din păcate, de la zi la zi, timpul de acțiune pentru îmbunătățirea situației scade alarmant, iar opțiunile par să fie din ce în ce mai limitate.

Recent, managerul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea, a explicat că în această săptămâna instituțiile medicale pot fi zguduite de dezastrul de care toată lumea se teme: alegerea pacienților care pot dispune de un pat la ATI. Din păcate, locurile de la Terapie Intensivă sunt ocupate până la refuz, iar noii pacienți nu mai au șansa de a fi tratați.

Cristian Oancea cere ajutorul românilor, al autorităților și al tuturor celor care pot îmbunătăți oricât de puțin această evoluție nefavorabilă a cazurilor. Cunoscutul medic spune că, o săptămână cu un bilanț de 4.000 de cazuri pe zi poate fi fatală pentru mulți bolnavi.

„Noi nu mai avem locuri, am dus la Arad pacienții care necesitau terapie intensivă. Am ajuns la aproape de maxim, inclusiv cu paturile de interne.

Dacă nu ne vom trezi în al 13-lea ceas, nu știm unde o să ajungem. Nu mai avem cu ce să facem față.
În acest moment, capacitatea e la maxim. Dacă mai avem azi cazuri de terapie intensivă nu știm unde să le trimitem. Ne trebuie soluții rapide de la o zi la alta.

Dacă ne menținem pe 4.000 de cazuri, săptămâna asta vom fi plini, vom ajunge în situaia în care tebuie să alegem pacienții. De săptămna asta, la asta se va ajunge”, a spus medicul Oancea, potrivit Digi24.

Circuitele construite în spitalele non-COVID-19 nu sunt sigure

Medicul din Timișoara a atras atenția cu privire la circuitele pe care DSP-urile le-au solicitat către toate spitalele din București. Acesta spune că spitalele cu o singură Terapie Intensivă nu creează siguranță pentru pacienții sănătoși, indiferent de circuitele trasate în spital pentru cei cu COVID-19.

Cristian Oancea trage apelează încă o data la responsabilitatea oamenilor, sfătuindu-i să poarte mască pentru a se proteja pe ei, dar și pe cei dragi.