Mamele care au adoptat copii pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare, conform noii legi a pensiilor
Noua lege a pensiilor, pe lângă metodologia de recalculare, a adus și alte modificări, mai ales pentru anumite categorii de viitori pensionari. În cazul de față, vorbim despre mamele care au adoptat copii. Conform legii în vigoare, acestea pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare.
Legea Pensiilor aduce modificări pentru mamele care au adoptat copii
Până la intrarea în vigoare a acestui nou cadru legislativ, legiuitorii au tot atras atenția asupra discrepanțelor cu privire la modul în care majoritatea categoriilor sociale beneficiau de recunoașterea anumitor situații de ordin social.
Odată cu intrarea în vigoare, statul va recunoaște în mod egal, în cazul mamelor care au adoptat copii, inclusiv actul de adopție, pe lângă cel al maternității biologice.
În acest sens, legea pensiilor oferă anumite beneficii acestor categorii, în baza unor condiții bine stabilite prin normativele de lucru regăsite în noul document legislativ.
Mamele care au adoptat copii pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare
Așa cum detaliază și avocatnet.ro, în baza noii legi intrate în vigoare, mamele care au adoptat copii pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare, fiindu-le recunoscut în mod egal actul de adopție. Acest aspect legislativ se fa lua în calcul, numai în baza unor criterii bine stabilite de către casele de pensii, după cum urmează:
- să aibă stagiu complet de cotizare, adică să fi lucrat și cotizat la sistemul de pensii o perioadă de timp determinată de lege care, în momentul de față, este de 35 de ani.
- o condiție referitoare la creșterea copiilor, adică să fi crescut un copil adoptat cel puțin o perioadă de 13 ani.
Legea Pensiilor le garantează pensia anticipată
Până la adoptarea acestei noi legi, doar mamele biologice beneficiau de posibilitatea de a ieși la pensie anticipat, dar tot în baza unor criterii bine stabilite de către cadrul legal. Acum, ambele categorii au garantată posibilitatea de a ieși la pensie anticipat, acest aspect fiind regăsit în legea pensiilor intrată în vigoare la 1 septembrie a.c.
Un alt aspect regăsit în acest cadru legal este varianta cumulării vârstei de pensionare cu alte criterii, dar cu o singură condiție. În baza legii, se precizează că în funcție de numărul de copii, mamele pot beneficia de reduceri a anilor de pensionare, începând de la 6 luni pentru primul copil, și maxima fiind de trei ani și jumătate, dacă există șapte sau mai mulți copii.
„Reducerile vârstelor standard de pensionare acordate asiguraților sistemului public de pensii (…) pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani”, scrie, mai exact, în noua lege a pensiilor.
Această perioadă ce se va lua în calcul,va putea fi cumulată cu alte criterii, precum criteriile de muncă în condiții speciale, sau în baza celor stabilite prin acte normative cu caracter special. Singura condiție care se impune prin lege, este ca toate aceste perioade cumulate să nu depășească 11 ani.