Mai puțini bani la pensie după mica recalculare. Românii care ar putea avea acest ghinion

de: Violeta Badea
19 10. 2024

Recent, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că românii ar putea experimenta o mică recalculare a pensiilor, care, din păcate, ar putea duce la sume mai mici în conturile lor. Aceasta se datorează noilor reglementări introduse prin Legea nr. 360/2023, care permit valorificarea veniturilor nepermanente, dar și impactului asupra celor care nu au toate documentele necesare. Iată ce trebuie să știe pensionarii și cum pot fi afectați.

Ce este mica recalculare și cum afectează pensiile?

Mica recalculare se referă la o revizuire a pensiilor prin valorificarea veniturilor și sporurilor nepermanente, adică acele sume de bani câștigate de angajați pentru munca suplimentară sau pentru realizări speciale, dar care nu au caracter permanent.

CNPP a anunțat că pensionarii care au avut astfel de venituri pot beneficia de o recalculare, însă acest lucru depinde de existența adeverințelor care dovedesc aceste venituri.

Conform prevederilor legale, recalcularea se va face din oficiu în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, dar cei care nu dispun de documentele necesare s-ar putea trezi cu pensii mai mici.

De asemenea, veniturile nevalorificate la calculul drepturilor de pensie vor fi, în sfârșit, luate în considerare, ceea ce poate duce la creșteri pentru unii pensionari.

Ce categorii de venituri sunt vizate?

Conform CNPP, mai multe tipuri de venituri sunt incluse în această recalculare, printre care:

  • Formele de retribuire pe acord sau cu bucata – sumele câștigate în funcție de volumul de muncă.
  • Premiile anuale – bonusurile oferite pentru realizări deosebite.
  • Al treisprezecelea salariu – o formă de recompensă suplimentară.
  • Sporuri pentru ore suplimentare – sumele plătite pentru munca prestată peste programul normal.
  • Indemnizațiile de muncă nenormată – compensările pentru activitățile desfășurate în condiții speciale.

Aceste venituri trebuie dovedite prin adeverințe conforme cu noile reglementări pentru a putea fi incluse în calculul pensiei. Fără aceste dovezi, pensionarii riscă să nu beneficieze de recalculare, ceea ce poate duce la o situație financiară mai precară.

Citește și Schimbarea din noua lege a pensiilor. Cine sunt românii care pot ieși la pensie la 52 de ani!

Ghinionul celor care nu au documentele necesare

Pentru mulți români, lipsa adeverințelor necesare poate reprezenta un adevărat ghinion. Deși legea prevede recalcularea din oficiu, pensionarii care nu dispun de documente doveditoare pot avea de suferit.

Acest lucru este deosebit de relevant pentru persoanele care au lucrat în perioade când aceste dovezi nu erau standardizate sau erau dificil de obținut.

Pentru a evita surprizele neplăcute, CNPP recomandă tuturor pensionarilor să verifice cu atenție documentele pe care le au și să se asigure că toate veniturile nepermanente sunt dovedite.

De asemenea, pensionarii care nu au avut posibilitatea de a obține aceste adeverințe ar trebui să se adreseze angajatorilor sau instituțiilor competente pentru a le solicita.

Citește și Vești bune pentru pensionarii din România. Când vor primi restul de bani cei care au încasat o pensie mai mică după recalculare!