Mai mulţi bani pentru români. Ce se întâmplă cu salariile în perioada următoare, e vorba de sute de lei

de: Ștefan R. Apostol
11 03. 2023

Mulți își pun întrebarea de ce Romania are cele mai mici salarii din UE, iar răspunsul nu pare a fi atât de simplu. Cu toate astea, în aceste zile asistăm la diferitele scenarii gândite de coaliția de guvernare în a echilibra golul produs de creșterile haotice de prețuri și remunerațiile angajaților români. Unul din aceste scenarii ar putea aduce mai mulţi bani pentru români. Așadar, hai să vedem ce se întâmplă cu salariile în perioada următoare, surse guvernamentale spunând că e vorba de sute de lei.

România europeană și cele mai mici salarii

Nu este prima dată când reamintim faptul că, alături de Bulgaria, România este țara cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, iar întrebările referitoare la această situație sunt pertinente, dar cei în măsură să dea un răspuns concret se eschivează și nu o fac.

Pe de alta, deși un stat extrem de îndatorat, cel puțin în ultimii 3 ani, România are programe sociale prin care plătește sume considerabile pentru asistații sociali, parte din ei încă apți de muncă, dar obișnuiți ca statul să le dea, iar ei să primească.

Economia românească, deși se mai produce extrem de puțin, este în cpontinuă creștere, dar totul se bazează pe servicii și nu pe producția concretă din economie. În curând, statutul de țară în curs de dezvoltare se va schimba la țară dezvoltată, iar asta va implica eforturi considerabile din partea guvernanților români, având în vedere că odată cu schimbarea statutului și pretențiile europene vor fi mai mari.

Vezi și: Cele mai mici salarii din România în 2023. Cine ia 1.966 de lei pe lună

Dar, cu toate astea, angajații români au cele mai mici salarii din Europa, chiar dacă am ajuns la un salariu minim brut de 3.000 de lei, adică undeva la 600 de euro, în comparație cu Luxembrug, unde cel mai mare salariu minim pe economie este undeva la 1.503 euro.

Ultimul an și câteva luni a adus o nouă criză macro-economică în toată Europa ce a dus la explozia prețurilor, cele mai afectate fiind prețurile la energie și gaze, iar de la asta și celelalte prețuri aveau să crească, în unele cazuri cu 40%, inclusiv în România. În aceste condiții, guvernanții au decis intervenția prin alte programe sociale pentru categorii de pensionari și angajați cu venituri minime, dar se pre că nu a fost suficient.

Coaliția vrea mai mulţi bani pentru români

În afară de aceste programe, realizate pe banii veniți de la Comisia Europană, parte împrumuturi, parte fonduri nerambursabile, guvernul a cam pierdut din mâă controlul prețurilor, și astfel s-a ajuns la discuția din aceste zile între membrii coaliției de a găsi modalități de a da mai mulţi bani pentru români.

Cum ar putea face asta actuala coaliție, este simplu, și anue prin diminuarea cotelor contribuțiilor angajaților la CASS, de exemplu, de la 10 la 5%, asta însemnând la un salariu minim brut de 3.000 lei, o creștere de 140 de lei, dar cum raportul nu este niciodată echilibrat, dacă s-ar decide o asemenea măsură, un salariu de peste 7.000 de lei ar avea o creștere de aproape 1.000 de lei, prin reducerea contribuțiilor.

Vezi și: Cum se calculează CASS-ul, impozitul și venitul net din pensii din ianuarie 2022. Exemplu

Deși guvernul vrea mai mulţi bani pentru români, scenariile ar trebui cântărite foarte bine, mai ales într-o țară în care raportul taxelor, a contribuțiilor și a impozitelor, în raport cu salariile, este unul dezechilibrat total. Dacă se va recurge la aceste metode de  a da mai mulţi bani pentru români, sau nu, rămâne de văzut.