Mai multe magazine Profi din București au fost închise! Ce a descoperit ANPC

de: Ana Chivu
15 02. 2022

Protecția Consumatorilor a închis temporar trei magazine Profi din Capitală. Ce nereguli au găsit inspectorii în urma unor controale făcute marți în șapte magazine din sectoarele 2, 3, 4, și 6? Suma totală din dreptul amenzilor s-a ridicat la 144.000 de lei, iar unele sedii au fost închise pentru cel mult șase luni. Ce trebuie să știe clienții Profi? Mulți au rămas surprinși de detaliile aflate.

Controale ANPC: mai multe magazine Profi in București au fost închise

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a făcut o serie de controale la câteva magazine Profi din Capitală. Aceștia au decis să închidă temporar trei dintre sedii și au dat amenzi de 144.000 de lei. Supermarket-urile inspectate au fost în sectoarele 2, 3, 4 și 6.

Conform unui comunicat al ANPC, amenzilor li s-au adăugat măsuri precum: oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea de la vânzare a produselor cu deficienţe, oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor constatate (pentru şase unităţi) şi închiderea temporară pe o durată de cel mult 6 luni pentru trei magazine.

  • Cele mai importante nereguli descoperite au fost:

– comercializarea unor legume şi fructe cu modificări organoleptice şi lovituri mecanice, comercializarea unor produse cu data durabilităţii minimale de consum depăşită,
– utilizarea unor spaţii de depozitare igienizate necorespunzător, comercializarea, în zona Gastro/Grill, a unor produse fără elemente de identificare şi caracterizare, precum şi fără data-limită de consum, utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu chedere neigienizate şi depreciate, identificarea unei temperaturi neconforme pentru produsele expuse spre vânzare în masa caldă şi masa rece, fiind constatate temperaturi mai mici de + 60 grade Celsius, la masa caldă şi +10,8 grade Celsius, la cea rece,
– utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu insecte moarte, zone extinse de rugină, resturi alimentare şi de ambalaje, cu vopsea exfoliată şi cu scurgeri de lichide.

Ce au mai descoperit inspectorii?

Mai mult decât atât, lângă rafturile cu produse ar fi fost găsiți gândaci morți pe pardoseală. De asemenea, au fost descoperite și zone din tavan cu infiltrații și mucegai, cuptoare electrice și friteuze murdare.

Inspectorii au sesizat și faptul că au fost comercializate unele produse congelate cu acumulări de gheață în ambalaj și arsuri de congelare. Profi se află în topul supermarket-urilor vizitate de români, alături de Lidl sau Kauflaund.

Toate magazinele menționate anterior aduc des în privirile cumpărătorilor oferte uriașe sau produse speciale în săptămâni diverse cu tematică. Prețurile mai mici îi îndeamnă pe clienți să revină la unul din centrele comerciale, deși nu este pentru prima oară când inspectorii ANPC indică nereguli.