Mai este nevoie de aviz epidemiologic la școală sau la grădiniță? Alexandru Rafila explică actuala situație de la începutul anului școlar
Începerea școlii a fost cu multe emoții și tensiuni în rândul tututror. Una dintre condițiile pe care trebuie să le respecte părinții pentru a-și putea duce copilul la școală este aceea de a prezenta adeverința medicală și avizul epidemiologic, eliberate de medicul de familie.
Ce spune medicul Rafila despre avizul epidemiologic
Atât părinții, cât și medicii sunt bulversați de cerințele unităților de învățământ. Astfel că, mai mulți medici au cerut să se elimine această condiție obligatorie care îi expune unui risc suplimentar, având un număr foarte mare de pacienți. Pe de altă parte, o mare parte din pacienți pot avea boli cronice, fiind și ei în pericol.
Medicul Alexandru Rafila, invitat în cadrul emisiunii „Vorbește Lumea” pe PRO TV, a dezvăluit că acest aviz epidemiologic nu este vital, astfel că unitățile de învățământ s-ar putea lipsi de aceste hârtii. Scopul lor, de fapt, este de a confirma dacă un copil este clinic sănătos, dar această confirmare se aplică mai mult în cazul elevilor veniți recent în comunitate.
”Avizul epidemiologic este necesar atunci când există suspiciuni că cineva care e nou venit în comunitate are o problemă la o boală transmisibilă. În principiu, cred că se poate renunța la acest aviz care să spună că un copil e clinic sănătos.
Există, mereu a fost o exagerare pentru momentul întoarcerii la școală sau la grădiniță care cereau tot felul de analize, exudat, nu se mai practică nicăieri. Multe școli, din păcate, au rămas cu această obișnuință. Cred că mulți vor să arate că noi am cerut și avem hârtia.”, a explicat profesorul Alexandru Rafila la Vorbește Lumea pe PRO TV.
Când este necesar, de fapt, avizul epidemiologic
Ministrul Educației a explicat în urmă cu trei zile când trebuie să se prezinte părinții cu avizul epidemiologic. Monica Anisie a subliniat că acest act nu este necesar în prima zi de școală, ci atunci când elevii vor lipsi de la școală o perioadă mai mare de trei zile.
În aceeași situație se încadrează și adeverința medicală și cea de scutire la sport, acestea putând fi date în termen de o lună de zile de la începerea școlii.
“Ministerul Sănătății a trimis o adresă reprezentanților medicilor de familie, direcțiilor de sănătate publică ș.a.m.d., prin care a precizat clar care sunt documentele pe care le pot elibera în această perioadă. S-a spus în mod clar faptul că avizul epidemiologic nu este obligatoriu acum, pentru că numai la momentul în care copilul lipsește trei zile de la școală, suferind de o boală, poate reintra în colectivitate pe baza avizului epidemiologic.
De asemenea, adeverința medicală pe care trebuia să o prezinte un copil, dacă are anumite afecțiuni și dorește să-și continue învățarea în sistem online, această adeverință poate fi dată de către medicul de familie sau medicul curant.
Este important să știe părinții că nu este obligatoriu să vină cu avizul epidemiologic în prima zi de școală. La fel și cu adeverința pentru educație fizică și sport. În prima lună de la începerea cursurilor pot prezenta această adeverință.
Este o măsură pe care ministrul Sănătății a luat-o deja, a transmis-o deja si am transmis-o si noi în unitățile de învățământ, ca toată lumea să fie pregătită”, a spus Monica Anisie, potrivit Digi24.