Magistrații vor să împiedice impozitarea pensiilor speciale. ”Casele de Pensii nu trebuie să accepte așa ceva”
Magistrații se opun ideii de taxare a pensiilor speciale. Nu s-a stabilită încă un plafon pentru o taxă a pensiilor mari, dar este vehiculată o idee în acest sens în spațiul public.
Magistrații se opun ideii de taxă a pensiilor mari
Nu s-a stabilită încă un plafon pentru taxare a pensiilor mari, dar, în ultimele zile, este vehiculată ideea ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici, idee ce strânește reacții diverse, în special din partea magistraților. Cei din urmă sunt beneficiarii unor pensii speciale medii de 18.225 de lei. Conform declarațiilor date de către fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, pensiile vor trebui să fie revizuite, nu taxate, în contextul în care noțiunea de pensie ține de independență.
„Trebuie revăzute exagerările, dacă nu ilegalităţi, măcar practici imorale. Nu este posibil ca un judecător sau procuror să iasă la pensie cu o pensie în care să fie incluse drepturi salariale restante şi au fost foarte multe situaţii imorale nu numai în raport cu ceilalalţi magistraţi care au ieşit la pensie raportând 80% din salariul brut, aşa cum spune legea, ci şi în raport cu întreaga societate. Este imoral, este vorba de multe situaţii, ci nu într-un singur judeţ, de pensii de 20.000-25.000 de lei.Casele de pensii au o mare responsabilitate aici, pentru că nu ar fi trebui să accepte aşa ceva. Cum e posibil ca un judecător care iese la pensie să aibă pensia mai mare decât ultimul salariu pe care l-a avut în funcţie? Au ieşit la pensie cu pensii mai mari decât salariul din luna anterioară”
Horațiu Dumbravă
„Trebuie revăzute exagerările, dacă nu ilegalităţi”
Pensionarii foști magistrați au încasat, în luna iunie, 18.225 de lei, în baza Legii 303/2004 în privința judecătorilot și a procurorilor. Pensiile au mai fost suplimentate cu alți 17.050 de lei, bani de la bigetul statului, din bucuzarele tuturor românilor.
Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii susțin că „în majoritatea statelor este instituită obligaţia constituţională de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, în acord cu jurisprudenţa europeană în materie”.