Magazinele din România care au mărit prețurile și cu 300%. Cum s-a ajuns aici
Efectele pandemiei de anul trecut sunt majore și s-au resimțit prin diminuarea economiei, se regăsesc astăzi în prețurile la anumite produse. Mulți români și-au pus, inevitabil, întrebarea de unde aceste scumpiri, unele chiar de 300%. Răspunsul este unul pe cât de simplu, pe-atât de complex, iar acesta este doar începutul, spun analiștii din piață.
Piața de bricolaj din România sub efectele pandemiei
Odată cu declanșarea pandemiei și, ulterior, a restricțiilor impuse de autorități, economia și micile industrii s-au contractat. Astăzi dacă mergem la un dezvoltator imobiliar pentru a cumpăra o casă sau o locuință vom găsi prețurile schimbate drastic, în raport cu anul 2019. Justificarea dezvoltatorilor este una simplă, dar reală, piața de bricolaj, fie industrială, fie de retail s-a scumpit considerabil.
Materialele de construcții în acest an și jumătate au cunoscut o creștere masivă a prețurilor, unele ajungând chiar la 300%. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la lemn, analiștii spunând că aici prețul a crescut cu aproximativ 15%, față de prețul aceluiași produs în 2019. Mergând mai departe, alte materiale de construcții, unele chiar necesare, cum ar fi plăcile OSB sau chiar blaturile de lemn, au ajuns la creșteri de 300%.
Toate aceste creșteri de prețuri au determinat dezzvoltatorii imobiliari să-și recalculeze la rândul lor prețurile de vânzare, datorită noilor costuri cu materialele de construcții.
Prețul la mobilier a crescut în 2021 cu 5.8%
Conform serviciului de monitorizare online al prețurilor, PriceFLux, tot în 2021 s-au constatat scumpiri și la alte produse de bricolaj. De exemplu mobilierul de interior, de exterior și uneltele de grădinărit, au resimțit o creștere de peste 5,8%, în raport cu aceeași perioadă a anului 2019.
Dacă vă gândiți să vă vopsiți sau revopsiți locuința va trebui să vă recalculați cheltuielile, deoarece și aici s-au înregistrat creșteri cu pâna la 5,04% la prețul de vânzare. Același lucru se întâmplă la corpurile de iluminat, care au crescut cu până la 3,8%.
În magazinele de bricolaj veți găsi faianța, gresia cu prețuri mai mari cu până la 3,6%, iar produsele sanitare, cele de climatizare și ventilație, cu creșteri cuprinse între 3,6 și 3,7% la prețul final. Concluziile celor de la PriceFlux vin să arate că efectele pandemiei de anul trecut și anul acesta au fost factorii majori de influență al acestor scumpiri.
“Pe fondul știrilor din ultimele luni, care menționează creșteri ale prețurilor în sectorul imobiliar, cât și rupturi în lanțul logistic internațional cauzate de pandemia Covid-19, am decis să generăm cu ajutorul platformei PriceFlux un raport de evoluție a prețurilor pe mai multe categorii de materiale de construcții, și am analizat prețurile înregistrate pe parcursul lunii iulie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Obiectivul nostru a fost acela de a cuantifica repercusiunile contextului mondial și de analiza care este impactul resimțit la nivel local”, a declarat Mihai Bisnel, Managing Partner în cadrul PriceFlux.