Mă pot infecta cu noul virus de la animalul meu de companie? Ce spun oamenii de știință
Oameni și animale împart multe boli. Și așa cum s-a dovedit, dramatic, de tigrii care sau fost testați pozitiv la Grădină Zoologică dinBronx, se pare că și infecția cu coronavirusul este una dintre ele.
Mă pot infecta cu noul virus de la animalul meu de companie
Conform celor de la Sciencealert, trei epidemiologi veterinari care studiază boala infecțioasă, au încercat să răspundă la o mulțime de întrebări despre dacă și cum SARS-CoV-2 coronavirus afectează animalele de companie.
Când vorbim despre un virus, cuvintele „luat” sau „infectat” sunt vagi. O întrebare mai precisă este: Poate pisica sau câinele meu să se infecteze cu SARS-CoV-2? Răspunsul este da. Există dovezi din cazuri reale, precum și din experimente de laborator că, atât pisicile cât și câinii, pot fi infectați cu coronavirus. În Hong Kong, oficialii medicali au testat de coronavirus 17 câini și opt pisici care trăiesc cu pacienți infectați cu COVID-19. Au găsit dovezi ale virusului la doi câini,un Pomeranian și un ciobanesc german, deși nu s-au îmbolnăvit.
Ce spun oamenii de știință
Niciuna dintre cele opt pisici nu a fost infectată sau a fost bolnavă. Cu toate acestea, există un raport separat al unei pisici infectate din Hong Kong. Un alt caz de pisică infectată a fost raportat în Belgia. Din nou, proprietarul pisicii, din Belgia, avea deja COVID-19, dar spre deosebire de pisica infectată din Hong Kong, aceasta s-a îmbolnăvit și a avut probleme respiratorii, precum și diaree și vărsături.
Dovada finală vine de la Wuhan, unde cercetătorii au testat 102 pisici și au lansat un studiu preimprimat al rezultatelor. Cincisprezece dintre aceste pisici au fost pozitive pentru anticorpi împotriva virusului , ceea ce înseamnă că pisicile au fost expuse în trecut. După cum spun cercetătorii pe hârtie, coronavirusul a „infectat populațiile de pisici din Wuhan, ceea ce presupune că acest risc ar putea apărea și în alte regiuni de focar”.
Acest studiu a testat pisicile de la proprietari cu COVID-19, spitale veterinare și chiar unele fără stăpân. Trei dintre pisicile infectate au fost deținute de pacienți cu COVID-19, ceea ce explică expunerea lor; iar pentru ceilalți 12 nu este clar cum au fost infectați.
Dacă pisicile sau câinii pot răspândi coronavirusul, agențiile de sănătate și publicul ar trebui să încorporeze aceste animale în planificarea lor pentru a izola și încetini pandemia. Este foarte important să știi cât de ușor se poate replica coronavirusul la animalele de companie și dacă îl pot transfera către alte animale. Un grup de cercetători din China și-a propus să răspundă la aceste întrebări. Pentru a face acest lucru, au fost inoculate, adică expuse direct, o serie de pisici și câini cu coronavirus, plasându-le în mod intenționat doze mari de SARS-CoV-2.
Oamenii de știință au pus apoi unele dintre aceste animale inoculate lângă animale de control neinfectate pentru a vedea dacă animalele expuse s-au îmbolnăvit, și dacă ar putea răspândi virusul la animalele neinfectate sau la ambele. Cercetătorii au descoperit că pisoi și pisicile adolescente pot fi infectate atunci când li se administrează o doză mare de virus. Toți cei cinci pisoi care au fost inoculați s-au îmbolnăvit și doi au murit, dar toate pisicile adolescente au reușit să lupte împotriva infecției fără să se îmbolnăvească grav.
De asemenea, au descoperit că pisicile pot răspândi coronavirusul la alte pisici. După o săptămână, o treime din pisicile neinfectate au fost plasate lângă pisicile inoculate testate pozitiv pentru coronavirus. Aceste rezultate oferă dovezi că SARS-CoV-2 se poate reproduce la pisici și le poate îmbolnăvi. De asemenea, arată că pisicile pot transfera virusul prin aer către alte pisici.
Aceiași cercetători s-au uitat și la câini și le-au găsit unii mai rezistenți la virus și incapabili să-l transmită altor animale. Aceasta este o informație importantă, dar condițiile experimentului au fost foarte nefirești. Nu există studii despre transmiterea virusului între pisici și câini în lumea reală, așa că rămâne neclar pe măsură ce se produce transmiterea naturală. În timp ce acest experiment arată că pisicile și câinii nu sunt total imuni la coronavirus, lipsa unei pandemii în rândul animalelor de companie oferă unele dovezi că sunt mai rezistente decât oamenii.
Deși nu putem spune că ar fi imposibil să ne infectăm cu coronavirus de la o pisică sau un câine, cercetările sugerează că este extrem de puțin probabil. În prezent, nu există cazuri de infectare cu coronavirusul de la animale. Organizația Mondială a Sănătății spune că „pe baza dovezilor actuale, transmisia de la om la om rămâne principalul motor” al pandemiei COVID-19, dar că „sunt necesare dovezi suplimentare pentru a înțelege dacă și animalele de companie pot răspândi boala”.
Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor spun că nu există dovezi că animalele de companie pot răspândi COVID-19 la oameni. În timp ce pisica ta se poate infecta, potrivit științei, este extrem de puțin probabil să poată trece la tine, ca și stăpân. De fapt, dacă pisica ta este infectată, șansele sunt ca pisica ta să fi luat coronavirusul de la tine.
- Deși șansele de a lua coronavirusul de la un alt animal sunt mici, dacă îți iei câinele sau pisica afară, ai grijă ca animalele de companie să respecte aceleași reguli și pe toți ceilalți, ține-le departe de alte persoane și animale.
- Dacă un câine se apropie de tine, nu trebuie să te sperii pentru că nu te îmbolnăvești din blana câinelui. Însă evitați să vă apropiați de câini pe lese, nu din cauza câinelui, ci pentru că, de obicei, există un om la celălalt capăt.
- Dacă vă îmbolnăviți de COVID-19, CDC vă recomandă să vă izolați de animalele de companie și să aveți pe altcineva care să aibă grijă de ele. Dacă acest lucru nu este posibil, continuați să vă spălați mâinile frecvent și evitați să vă atingeți fața.
- Dacă animalul dvs. de companie are nevoie de îngrijiri medicale, asigurați-vă că informați medicul veterinar dacă dumneavoastră sau un membru al gospodăriei este bolnav de COVID-19. Aceste informații vor permite medicului veterinar să ia măsuri adecvate.
- Dovezile din jurul animalelor de companie și coronavirusului se schimbă rapid, iar echipale de medici veterinari continuă să analizeze modul în care pisicile, câinii, dihorii, alte animale de companie mai puțin obișnuite sunt afectate de noul coronavirus.
- Dar unde știința se află astăzi, nu prea există griji pentru pisica sau câinele tău. În cazuri rare, aceștia s-ar putea infecta cu virusul, dar șansele să se îmbolnăvească de infecție sau să o transmită la tine sau la un alt animal sunt extrem de mici.