Luptă intensă pentru un obiectiv turistic de interes național. Cum ar putea ajunge în Secuime

de: Ștefan R. Apostol
12 06. 2020

Nu de puține ori atunci când ne-am plănuit vacanțele în România nu am avut stabilit pe hartă un drum la Cheile Bicazului, zona geografică deosebit de pitorească din Romania situată în partea centrală a Munților Hasmaa, în nord-estul țării, mai exact în județele Neamț și Harghita.

Luptă intensă pentru un obiectiv turistic de interes național

Această zonă turistică de importanță națională a devenit, de ceva vreme, subiect de litigiu între cele două județe, Neamț și Harghita, deoarece se află exact pe granița dintre cele două. Oficialitățile celor două județete așteaptă o sentință judecătorească în acest caz, sentință ce se va da, conform informațiilor, de-abia săptămâna viitoare.

Cheile Bicazului, formate datorită eroziunilor provocate de răul Bicaz şi ai săi afluenţi, se întind pe o distanţă de 8 km, între Lacul Roşu şi Bicazul Ardelean și fac legătura între Transilvania şi Moldova şfiind  poziţionate mai exact în partea centrală a Munţilor Hăşmaş. sunt parte integrantă a Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, și conține șase arii protejate, Lacul Roşu, Cheile Bicazului, Cheile Sugaului, Hasmaaul Mare – Piatra Singuratică şi Hasmaaul Negru.  Toată această splendoare a naturii a devenit motiv de ceartă între cele două județe într-un proces itentat în 2019 de Primăria Gheorgheni.

Cum ar putea ajunge în Secuime

La acel moment litiguș era soluţionat în favoarea reclamantului de Curtea de Apel Ploieşti. Aparent banal, acest litigiu, în acest moment și ținând cont de dezbvaterile pe marginea minorităților din zonă, capătă amploare. Marea lui miză este zona Cheilor Bicazului, una de interes naţional şi chiar internaţional, care atrage anual sute de mii de turişti. Conform deciziei date de Curtea de Apel Ploiești, deși aparţinea judeţului Neamţ, a fost atribit secuimii din Harghita.

Conform oficialilor din Neamț, a fost contestată această sentinţă, patru instituţii fiind parte în proces: Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului şi Primăria Bicaz-Chei. Astfel că pe 11 iunie, la Curtea de Apel a avut loc ultimul termen al procesului. La şedinţa de judecată a participat George Lazăr, prefect, Gheorghe Oniga, primar al comunei Bicaz Chei şi Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru.

Luptă intensă pentru un obiectiv turistic de interes național. Cum ar putea ajunge în Secuime

„Am susţinut, în calitate de prefect, drepturile patrimoniale ale judeţului Neamţ şi am apărat în instanţă limita teritorială a comunei Bicaz Chei şi implicit a Neamţului. Consider că împreună cu domnul primar şi cu domnul director am făcut toate demersurile juridice în a apăra corect drepturile Neamţului. Am speranţa că vom avea o soluţie juridică legală, care să statueze limitele reale ale judeţului  nostru. Pronunţarea hotărîrii judecătoreşti se va da pe data de 18.06.2020 prin intermediul grefei instanţei“, a declarat prefectul George Lazăr.

Această situație datează de peste 10 ani și niciuna din părți nu vrea să cedeze, ba mai mult de-atât, așa cum spuneam, în primă fază câștigători au fost cei din Harghita, plenul de judecată dând drept de cauză acestora și stabilind linia de hotar dintre cele două judeţe la 32 de kilometri de oraşul Gheorgheni. Cu mult mai încolo decât unde era inițial stabilită și anume deasupra defileului, după ieşirea din tunelul rutier ce duce spre Lacul Roşu, la vărsarea pârâului Cupaş în pârâul Bicaz, incluzând astfel Cheile Bicazului în Harghita.

„Este surprinzător, pentru că judecătorii s-au orientat după o hotărâre din 2000, nr. 540, privind «aprobarea încadrării în categorii funcţionale a drumurilor publice». Nu printr-o astfel de hotărâre se reglementează un hotar administrativ şi nu are absolut nici o legătură cu hotarul care a fost aşa şi pe timpul regiunilor, când era hotar între fosta Regiune Autonomă Maghiară Mureş şi Regiunea Bacău (din care făcea parte şi Neamţul – n.r.). Şi înainte de legea din 1968, dar şi după, hotarul este pe pârâul Cupaş, deasupra Cheilor Bicazului. Cheile sunt în totalitate la Neamţ. Se cheamă Cheile Bicazului şi nu Cheile Gheorgheniului sau ale Harghitei. E clar, e evident, aşa a fost dintotdeauna şi sperăm aşa să fie şi la următoarea instanţă“, a declarat Simion Stâncel, şeful Oficiului de Cadastru.