Luna din an în care vor fi cele mai puține cutremure. Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu: „O veste bună” EXCLUSIV
Luna din an în care vor fi cele mai puține cutremure. Cutremurele vrâncene nu au nicio legătură cu vreo lună sau anotimp anume din cursul anului. Așa sună părerea lui Gheorghe Mărmureanu, cel mai cunoscut seismolog român din ultima jumătate de veac. El a discutat cu Playtech.ro despre coincidențe triste, dar și despre concluziile unui studiu mai vechi de-al domniei sale.
Gheorghe Mărmureanu, despre impredictibilitatea seismelor
„Cutremurele cu epicentrul în zona Vrancei sunt impredictibile. Nu poți spune despre ele cu certitudine decât puține lucruri. Și asta din pricina faptului că specialiștii nu dețin încă suficient de bine sau de multe date care intervin în producerea unui asemenea fenomen. Cu alte cuvinte, vreau să spun că pământul e pământ și nu-l cunoaștem în profunzime”, a precizat Gheorghe Mărmureanu pentru Playtech.ro.
El susține că faptul că unele dintre cele mai puternice cutremure din istoria ultimelor trei secole ale României s-au produs toamna ține doar de hazard.
„Nu se poate spune că noiembrie e luna preferată a cutremurelor, ca să spun așa. Cu toate că statistic vorbind, unele dintre cele mai puternice cutremure s-au produs în istorie în această lună. Dacă ar fi să ne referim doar la cele din 1829 și 1940, ambele cu o magnitudine de peste 7 grade pe Scara Richter și am crede că așa e. Numai că, cel mai puternic cutremur despre care știm că s-a produs vreodată la noi, cel din 1802, de o putere de circa 7,7 sau 7,9 grade pe Richter, a avut loc la mijlocul lunii octombrie”, mai spune fostul director al Institutului Național de Fizică a Pământului.
Luna din an în care vor fi cele mai puține cutremure
Gheorghe Mărmureanu vine și cu alte argumente.
„Avem o veste proastă și una bună, în toată această chestiune. Vestea proastă e că nu controlăm producerea cutremurelor și că nu le putem anticipa. Nimeni nu poate asta! Așa că ne-am trezit cu cutremure foarte serioase și în ianuarie, și în august și în septembrie. Dar avem și o veste bună. Îndrăznesc să spun că luna decembrie face o figură aparte. E cea mai ferită, până azi, de așa ceva, de asemenea lucruri teribile. Nu știu să vă indic cu exactitate de ce se întâmplă asta, dar așa a rezultat din studiile mele pe tema asta!”, adaugă cunoscutul specialist.
În ceea ce privește cutremurul din 4 martie 1977, Mărmureanu nu ezită să afirme că producerea acestuia l-a luat total prin surprindere:
„După calculele mele, el nu ar fi trebuit să se producă. Dar viața mi-a oferit o surpriză, atunci. Din păcate, una care ne-a afectat foarte tare, pe mulți dintre noi! Cu toate acestea, chiar și azi îmi păstrez pronosticul cum că următorul cutremur foarte puternic la noi, de peste 6,5 grade sau în jur de șapte grade, se va produce în jurul anului 2040!”.
Legătura dintre cutremurele din Vrancea și cele din zona Italiei
Pe de altă parte, Mărmureanu mai spune că în opinia sa, există o legătură serioasă între cutremurele produse în zona Italiei, Albaniei și Mării Adriatice și cele din zona Vrancei, decât oricare altele.
„Nu am fost niciodată alarmat de producerea cutremurelor din Grecia sau Turcia, indiferent de puterea acestora. Știam că nu sunt pe aceeași falie cu noi. Când însă auzeam că s-au înregistrat mișcări seismice la italieni, la albanezi sau chiar în Marea Adriatică, ciuleam mereu urechile. Fiindcă suntem pe aceeași falie!”, indică același Gheorghe Mărmureanu.
România s-a trezit joi dimineață cutremurată la propriu. Mișcarea seismică a fost calculată la 5,4 grade Richter, cea mai mare din ultimii doi ani și jumătate.