Lumea sportului românesc a pierdut o mare stea. Doliu imens, a decedat fostul selecționer de handbal Manuel Montoya Fernandez

de: Andrei Simion
03 09. 2024

Antrenorul spaniol „Manolo” Manuel Montoya Fernandez, fost selecţioner al echipei masculine de handbal a României, s-a stins din viață, luni, la vârsta de 64 de ani. Acesta a antrenat naţionala României în perioada 2018-2019.

A murit „Manolo” Manuel Montoya Fernandez

A decedat tehnicianul spaniol „Manolo” Manuel Montoya Fernandez (64 ani), fost selecţioner al echipei naţionale de handbal masculin a României. El a murit la vârsta de 64 de ani, a anunţat Federaţia Română de Handbal pe site-ul său oficial.

Doctor în Educaţie Fizică şi Sport la Universitatea din Barcelona, „Manolo” Manuel Montoya Fernandez şi-a început cariera de antrenor la clubul BM Granollers (1992-1997, 2002-2008), cu care a câştigat de două ori Cupa EHF (1995, 1996) şi Cupa Spaniei (1994).

Apoi a fost secund la naţionala Spaniei, cu care a câştigat bronzul la CM 2011 şi aurul la CM 2013. De asemenea, „Manolo” a fost secund al naţionalei Qatarului, medaliată cu argint la CM 2015 şi clasată pe locul 8 la JO 2016.

Una dintre cele mai mari sportive din istoria României a încetat din viață la 77 de ani

O altă veste tristă este că Mihaela Peneș, una dintre cele mai mari sportive din istoria României, a încetat din viață la vârsta de 77 de ani. Campioana olimpică la aruncarea suliței, care a adus aurul pentru țara noastră la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964, nu mai este printre noi.

Mihaela Peneș lasă în urmă un patrimoniu sportiv de neegalat și o amintire vie în inimile iubitorilor de sport. Campioana olimpică la aruncarea suliței a fost un simbol al perseverenței și al talentului, reușind să aducă României o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964, când avea doar 17 ani.

Născută pe 22 iulie 1947, în București, Mihaela Peneș și-a descoperit pasiunea pentru atletism de la o vârstă fragedă. Într-o perioadă în care sportul feminin nu era atât de promovat și susținut ca astăzi, Peneș a reușit să se afirme datorită muncii sale neobosite și a unui talent ieșit din comun. Drumul ei spre glorie a început în adolescență, iar performanțele ei remarcabile i-au adus recunoașterea la nivel național și internațional.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964, Peneș a reușit să uimească o lume întreagă. Cu un aruncare de 60,54 metri, a câștigat medalia de aur, devansându-și adversarele mult mai experimentate. Această realizare a fost cu atât mai impresionantă cu cât a fost prima sa participare la un eveniment de o asemenea anvergură. În acel moment, Mihaela Peneș a devenit cea mai tânără campioană olimpică la aruncarea suliței, un record care a rămas neclintit pentru mulți ani.

Performanța sa de la Tokyo a fost urmată de o carieră sportivă de succes, marcată de numeroase alte medalii și titluri naționale și internaționale. A participat și la Jocurile Olimpice de la Mexico City din 1968, unde a obținut medalia de argint, demonstrând încă o dată că nu a fost doar o stea de moment, ci o sportivă de excepție.

După retragerea din activitatea sportivă, Mihaela Peneș a rămas implicată în lumea sportului, contribuind la formarea noilor generații de atleți. A fost un model de inspirație pentru mulți tineri sportivi, demonstrând că prin determinare, sacrificiu și pasiune se pot atinge cele mai înalte culmi.

Decesul său reprezintă o pierdere imensă pentru sportul românesc și pentru toți cei care au admirat-o de-a lungul carierei sale. Mihaela Peneș va rămâne întotdeauna în amintirea românilor ca o legendă a atletismului și un simbol al excelenței sportive.