Lumea filmului a pierdut o mare stea. Fanii seriei “Nașul” sunt în doliu, a murit Albert S. Ruddy

de: Andrei Simion
02 06. 2024

Albert S. Ruddy, producătorul care a câștigat Oscarul pentru „Nașul”, a murit la 94 de ani.  Creator al sitcom-ului „Hogan’s Heroes”, el a luat un al doilea premiu Oscar pentru „Million Dollar Baby”, filmul de box office cu Hilary Swank și Clint Eastwood în rolurile principale.

A murit Albert S. Ruddy

Albert S. Ruddy, producător și scenarist născut în Canada, care a câștigat premii Oscar pentru „Nașul” și „Million Dollar Baby”, s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani. Acesta a murit „în pace” sâmbătă la Centrul Medical UCLA. Potrivit unui purtător de cuvânt, printre ultimele cuvinte alee lui Ruddy au fost: „Jocul s-a terminat, dar l-am câștigat”.

De-a lungul anilor, el a produs mai mult de 30 de filme, de la „Nașul” și „Million Dollar Baby” la „Cannonball Run II” , „Megaforce”, „The Longest Yard” și „Sabotage”. Moartea sa a fost confirmată de soția Wanda McDaniel și de fiica lor, Alexandra Ruddy.

Ruddy fusese programator de sisteme și vânzător de pantofi. În momentul în care Paramount Pictures se pregătea să filmeze „Nașul”, acesta devenise cunoscut pentru succesul „Eroilor lui Hogan” și pentru producția de câteva filme.

„Ruddy este un bărbat înalt, slab, care se vede pe sine ca un manipulator perspicace”, a scris Nicholas Pileggi în The New York Times Magazine, în 1971, despre realizarea filmului „Nașul”, o adaptare a celui mai bine vândut roman al lui Mario Puzo despre familia criminală Corleone.

Detalii din culisele filmului „Nașul”

Printre multele obstacole cu care s-a confruntat în calitate de producător al filmului „Nașul” a fost animozitatea față de viitorul film prezentat de italo-americani, grupuri etnice cu minte civică precum Sons of Italy și membri ai Congresului, care credeau că filmul va perpetua stereotipurile gangsterilor. Paramount se temea de boicoturi economice.

Persoana care l-a preocupat cel mai mult pe Albert S. Ruddy a fost Joseph Colombo Sr. , reputatul șef al mafiei care fondase Liga Italiano-Americană pentru Drepturile Civile. Colombo convinsese FBI-ul să nu mai folosească termenii Mafia și Cosa Nostra în comunicatele sale de presă.

„The Godfather” a câștigat trei premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film! „Nașul” a fost lăudat pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată.

Continuarea „The Godfather Part II” (1974), a câștigat, de asemenea, Oscarul pentru cel mai bun film, dar „The Godfather Part III” (1990) a fost larg răspândită. Însă Ruddy nu a avut nimic de-a face cu continuarea. Fred Roos (care a murit pe 18 mai) a fost producătorul ambelor, așa cum a fost și al altor filme ale lui Coppola.

Cine a fost Albert S. Ruddy

Albert S. Ruddy s-a născut Albert Stotland la 28 martie 1930, la Montreal. Tatăl său, Hyman, fabrica uniforme. Mama lui, Ruth (Rudnikoff) Stotland, a fost designer de îmbrăcăminte și blană de lux. După ce părinții săi au divorțat când Albert avea 6 ani, mama lui s-a mutat la New York împreună cu el, sora lui, Selma, și fratele său, Gerald, și și-a schimbat numele de familie în Ruddy.

A studiat la City College din New York, apoi a urmat Universitatea din California de Sud și a absolvit cu o diplomă în arhitectură în 1956. A fost, pentru scurt timp, arhitectul unei companii de construcții din New Jersey, dar a ales să se întoarcă pe Coasta de Vest. Acolo a devenit programator pentru RAND Corporation, vânzător de pantofi și producător al „The Connection”, o piesă despre dependența de droguri, și al filmului „Wild Seed” (1965), despre un adolescent fugar în căutarea tatălui ei biologic.

În acel an, el și actorul și scriitorul Bernard Fein au scris episodul pilot din „Eroii lui Hogan”. Decorul, un lagăr de prizonieri condus de naziști, părea lipsit de gust pentru telespectatorii americani la 20 de ani după cel de-Al Doilea Război Mondial. Mai târziu, el și-a amintit că atunci când s-a așezat să-i propună lui William S. Paley, președintele CBS, acesta i-a dat verdictul: „Mi se pare condamnabilă ideea naziștilor ca personaje comice”. Două săptămâni mai târziu, a fost de acord să cumpere serialul, care a durat șase sezoane până în 1971.

Producții de succes

Ruddy a continuat să producă filmul „Little Fauss and Big Halsy” (1970), despre motocicliștii de cursă, interpretați de Robert Redford și Michael Jay Pollard , și „Thunderguys” , ambele pentru Paramount. Acele filme l-au ajutat să fie cooptat pentru „Nașul”.

A produs multe alte filme , inclusiv „Farewell to the King”, cu Nick Nolte; „The Cannonball Run”, cu Burt Reynolds și Farrah Fawcett și continuarea acesteia, precum și „The Scout”, cu Albert Brooks. De asemenea, a produs seriale TV, printre care „Walker, Texas Ranger”.

Decenii mai târziu, Albert S. Ruddy i-a prezentat lui Clint Eastwood povestea scrisă de FX Toole. Eastwood a continuat să regizeze „Million Dollar Baby” (2004), bazat pe poveștile lui Toole. Filmul, despre relația emoționantă dintre un boxer (Hilary Swank) și antrenorul ei (Clint Eastwood), a câștigat patru premii Oscar, inclusiv cel mai bun film.