Ultima oră. Ludovic Orban, vestea pe care românii nu voiau să o audă. Adevărul despre noile restricții introduse în toată România

de: Rosu Ioana
09 11. 2020

Ludovic Orban a vorbit în cursul acestei dimineți despre noile restricții introduse de astăzi în toată România. Premierul a explicat motivele pentru care s-au luat aceste decizii, iar în același timp și-a cerut scuze pentru inconvenientele apărute.

Sănătatea românilor este prioritară

Ultimele zile au fost extrem de tensionate în urma deciziilor luate de autorități. De departe, cea mai contestată decizie a fost cea a închiderii piețelor închise, reprezentând lovitură dublă pentru români.

Pe de-o parte, cetățenii sunt privați de cumpărarea legumelor și fructelor proaspete autentice, iar pe de altă parte, micii producători agricoli au rămas cu recoltele nevândute, devenind muritori de foame.

Vânzătorii sunt supărați din cauza închiderii piețelor

Majoritatea românilor au protestat și au pus acestă decizie pe baza unei nedreptăți, venind cu contraargumentul referitor la siguranța cetățenilor din mall-uri sau din supermarket. Deși prezintă zone cu risc crescute, aceste magazine au rămas deschise pe motiv că există un control mai mai mare al respectării măsurilor de prevenție anti-COVID-19.

În această dimineață, Ludovic Orban și-a cerut scuze în fața oamenilor, explicând că această decizie s-a luat pentru a scădea riscul infectării cu noul coronavirus. Premierul a specificat că motivul pentru care s-au închis piețele este reprezentat de faptul că în aceste locații a fost identificat un risc mai mare de infectare.

”În primul rând aș vrea să explic aceste măsuri pe care le-am luat. Obligația noastră este să protejăm sănătatea oamenilor, să protejăm viața oamenilor. Ne-am confruntat în ultima lună cu o creștere a numărului de infectări, o creștere care ne-a determinat să dispunem aceste măsuri de protejare a sănătații publice și de limitare a răspândirii virusului.

Sunt măsuri care sunt rezultatul unor analize privitoare la activitățile și zonele în care a existat cea mai mare răspândire a virusului și măsurile pe care le-am dispus urmăresc exact reducerea răspândirea virusului prin limitarea anumitor activități care să ne permită să putem stopa creșterea virusului”, a spus acesta, potrivit antena3.ro.

De unde vor putea să-și cumpere cetățenii legume și fructe proaspete

Chiar dacă restricțiile anunțate au șocat milioane de români, Ludovic Orban dă asigurări cu privire la faptul că autoritățile vor găsi cele mai bune soluții pentru a rezolva problema piețelor închise.

Potrivit acestuia, în viitorul apropiat se vor amenaja spații deschise pentru ca micii producători să-și poată vinde produsele.

Sunt decizii care, cu siguranță, vor afecta anumite categorii ale oamenilor, ale românilor. Le cer scuze, dar trebuie să luăm aceste măsuri pentru că, a nu lua aceste măsuri, ar fi un act de lipsă de responsabilitate.

Practic am luat decizii care vizează câteva domenii, cum este decizia de a suspenda o perioadă de timp funcționarea activităților în piețe închise. Sigur că aceste decizii sunt urmate de o acțiune constantă și de un efort al nostru, cât și al primarilor, de a permite producătorilor români să aibă unde să își desfacă marfa prin amenajarea de spații deschise, prin realizarea de piețe volante, astfel încât să permitem producătorilor români să își desfacă marfa în continuare, și celor care sunt obișnuiți să cumpere produse autohtone de la piață, să poată să cumpere în continuare”, a declarat premierul Ludovic Orban.