Ludovic Orban e ferm. Cum are de gând să țină pandemia sub control

de: Alex Cazacu
23 10. 2020

Acuzațiile din politică continuă. Premierul Ludovic Orban a vorbit despre testarea în masă în România. Acesta spune că PSD vinde continuu această iluzie încă de la începutul pandemiei de coronavirus.

Cum are de gând Ludovic Orban să țină pandemia sub control

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Iași, premierul Ludovic Orban fiind întrebat dacă Guvernul are în vedere o testare în masă a populației, a spus că ”iluzia testării în masă este vândută de către PSD de la începutul pandemiei”.

”La ora actuală testarea se face prin intermediul aparatelor Real Time PCR. Noi am crescut constant, de la câteva sute de diagnostice pe zi, la peste 35.000 de diagnostice. Capacitatea în momentul de faţă depășește 40.000 de teste care pot fi efectuate zilnic. Obiectivul nostru este să creștem capacitatea de testare la peste 50.000”, a declarat premierul, potrivit News.ro.

Numărul de teste nu este proporțional cu numărul de locuitori

Potrivit lui Ludovic Orban numărul de teste nu este proporțional cu numărul de locuitori, ci la cererea oamenilor, fie în funcție de caz, fie contra cost.

”Testările nu se fac proporțional cu populația, ci la cererea populației, fie în funcție de definiția de caz, fie la cerere, contra cost. După cum vedeți, a crescut numărul de teste zilnice. Săptămâna asta am avut peste 35.000 de teste în ultimele trei zile. Şi vom crește capacitatea.

Această creștere a capacității de testare a urmărit nevoia de testare. Dar nu putem să ne apucăm să ne ducem să testăm la o scară de bloc, cum promiteau unii. Noi testăm când avem definiție de caz și, evident, orice cetățean care vrea să se deplaseze într-o altă ţară sau care vrea să se testeze dintr-un motiv sau altul o poate face contra cost”, a spus premierul Ludovic Orban.

Ce are de gând premierul să facă pentru a ține pandemia sub control

România va folosi și alte mijloace de testare

Totodată, Orban a anunțat că România va folosi și alte mijloace de testare dacă acestea sun aprobate la nivel european și dacă țara noastră îți va permite să le cumpere.

”Sigur că au apărut teste, sisteme de testare care pot fi introduse, sunt sisteme de testare care deja au intrat în procesul de fabricație. Pe de altă parte, ele trebuie să fie acceptate la nivel european, trebuie să aibă precizia solicitată și trebuie să se regăsească pe o scară mai largă decât putem diagnostica noi astăzi. Orice tip de testare care este validat la nivel european îl vom folosi, în măsura în care vom avea capacitatea de a-l achiziționa, evident, în mod competitiv”, a adăugat premierul.