Ludovic Orban, decizie de ultimă oră cu privire la purtarea măștilor la școală. Ce a transmis premierul

Ludovic Orban, decizie de ultimă oră cu privire la purtarea măștilor la școală. Ce a transmis premierul Sursă foto: Liviu Chirică/ Inquam Photos

Ludovic Orban a dezbătut în cursul zilei de ieri inițiativa preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, care a sugerat renunțarea la măști pentru elevii județelor în care școlile funcționează potrivit scenariului verde. Propunerea acestuia făcea referire la elevii din ciclul primar și la copiii de la grădinițe.

“Copiii respectă această regulă”

În cursul zilei de duminică, Ludovic Orban a declarat în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Iași, că nu este de acord cu această inițiativă, purtarea măștii fiind o măsură de protecție de bază.

Acesta a expus principalele argumente pentru care propunerea lui Borboly Csaba nu este fiabilă, ajungând la concluzia că această variantă nu este potrivită pentru siguranța cetățenilor. Premierul a menționat faptul că a studiat comportamentul elevilor cu privire la purtarea măștii, o mare parte dintre aceștia fiind cooperativi și responsabili.

Sursă foto: Casian Mitu/Inquam photos

Ludovic Orban face apel către părinți și către autoritățile care nu sunt de acord cu purtarea măștii, explicându-le că nimeni nu are dreptul și nu poate să-și asume responsabilitatea pentru eventualele efecte ale acestei încălcări a regulilor.

„Am văzut, copiii sunt ascultători, copiii respectă această regulă la şcoală şi nu văd de ce trebuie să existe unii care să instige la nerespectarea acestei reguli.

O să îşi asume ei răspunderea pentru îmbolnăvirea copiilor, pentru faptul că odată îmbolnăviţi copiii pot să ducă boala acasă? Îşi asumă ei răspunderea pentru un asemenea risc major? În ceea ce ne priveşte pe noi, nu putem fi de acord cu o astfel de propunere”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul României, decizie finală despre purtarea măștilor

După ce Borboly Csaba a declarat că va propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Harghita ca purtarea măștii în școli generale să fie facultativă la nivel local, Ludovic Orban i-a replicat categoric și oficial că acest lucru nu este în asentimentul Guvernului, astfel că nu este de acord cu această inițiativă.

În cadrul aceleiași intervenții, Ludovic Orban a amintit și de restul măsurilor de prevenție, ca mijloc de apărare împotriva infectării cu COVID-19.

„E o propunere cu care noi nu suntem de acord. Obiectivul nostru fundamental este acela de a respecta dreptul la educaţie al copiilor şi acela de a proteja sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice în cadrul şcolii, în cadrul procesului educaţional.

Cea mai sigură măsură de împiedicare a răspândirii virusului este portul măştii, alături de celelalte măsuri pe care le-am instituit, dezinfecţia, păstrarea atât cât e posibil a distanţei fizice, igiena personală care să fie asigurată pentru copii”, a explicat Orban, duminică, într-o conferinţă de presă la Iaşi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI