Ludovic Orban, anunțul așteptat de toți pensionarii. Deciza luată cu privire la majorarea pensiilor

Ludovic Orban, despre majorarea pensiilor Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ludovic Orban a făcut anunțul pe care milioane de pensionari sperau să îl audă. Acesta a vorbit despre o creștere a pensiilor în perioada viitoare, datorată în urma schimbării legii în funcție de realitatea economică din această perioadă.

În ce condiții se vor mări pensiile

Ludovic Orban a explicat ieri seară la Romania TV în ce condiții va crește punctul de pensii și cum va fi modificată legea. Acesta a subliniat faptul că pentru a crește pensiile trebuie să existe bani fizici, astfel încât realitatea economică să permită aceste majorări pentru a nu avea surpriza neplăcută să nu aibă de unde să dea banii.

„În programul nostru de guvernare am prezentat cum vedem creșterea pensiilor. Trebuie să aibă un fundament în realitatea economică, pentru că nu pot să mărești pensiile și după aia să nu ai bani să plătești pensiile.

Creșterea trebuie să se bazeze pe compensarea pierderii puterii de cumpărare datorate inflației și pe creșterea cu un procent din creșterea salariului mediu brut, noi am spus un procent nu 50%, cât era înainte, ci până în 58,5%.

De ce? Că am scos cât e partea de taxe și contribuții, 41,5%. Acesta e mecanismul de creștere a punctului de pensie pe care îl propunem și pe care vrem să îl folosim”, a declarat Ludovic Orban.

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale

Spre deosebire de promisiunea față de pensionarii majoritari, persoanele cu pensii speciale întâmpină dificultăți cu privire la primirea pensiilor speciale, fiind anunțată o amânare din cauza lipsei unui buget stabil. Într-un interviu acordat pentru Agerpres, Ludovic Orban a dezvăluit că dorește să emită un act normativ prin care prevederea din Codul administrativ referitoare la acordarea pensiilor speciale pentru primari, vicepreşedinţi, preşedinţi şi vicepreşedinţii de consilii judeţene să fie din nou amânată.

Premierul a susținut că că acest lucru va putea fi făcut prin legea bugetului de stat pe anul viitor.

“După alegeri trebuie dezbătut în Parlament acest lucru, pentru că, şi aici nu mi se pare corect, eu cred că orice om care deţine o funcţie de demnitate publică, indiferent că este parlamentar, primar, ministru trebuie să aibă un venit decent.

Şi aici trebuie să ştim că au crescut şi pentru parlamentari, şi pentru miniştri, şi pentru primari, şi pentru preşedinţi de consilii judeţene au crescut indemnizaţiile.

Atunci când ai o indemnizaţie decentă, rezonabilă, în care se reflectă responsabilitatea şi importanţa în societate a funcţiei respective, vei beneficia pe contributivitate de o pensie mai mare, deci nu mai este nevoie de o pensie specială”, a explicat Orban.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI