Ludovic Orban a dezvăluit cine sunt cu adevărat „răspândacii de virus”. De cine trebuie să ne ferim
Ludovic Orban a vorbit în cursul serii de duminică despre modul în care infecția cu COVID-19 se răspândește între tineri. Acesta trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care elevii ajung să se infecteze și să transmită mai departe. Potrivit premierului, această categorie de persoane nu iau COVID-19 de la școală.
Cum ajung să se îmbolnăvească tinerii
Ludovic Orban a spus ieri că tinerii sunt „răspândaci de virus”, deoarece ei sunt în general aismptomatici, dar cu toate acestea transmit mai departe noul coronavirus către persoanele din categoriile de risc.
Premierul a subliniat faptul că acest virus nu se contactează din unitățile de învătământ, ci în momentele în care elevii sunt scăpați de sub observația părințilot, bunicilor profesorilor. În felul acesta, ei pot transmite mai departe virusul atunci când se întâlnesc.
Ludovic Orban a explicat că acest trend al răspândirii virusului printre tineri și de la tineri este valabil pentru multe țări. Cele mai multe infectări se produc din cauza lipsei de prevenție și a nepurtării măștii.
„Noi ne dorim ca învățământul să se desfășoare în clase. Pe de altă parte nu putem să facem abstracție de ceea ce se întâmplă în România din punct de vedere pandemic. La școală nu se infectează, dar se infectează în alte locuri, când nu sunt sub supravegherea părinților, bunicilor sau a profesorilor.
Și slavă Domnului, sunt destul ocazii în care tinerii sunt liberi, se întâlnesc. Adolescenții, nu numai la noi, în foarte multe țări din Europa, sunt analize făcute, adolescenții sunt răspândaci de virus. De ce? Pentru că ei nu dezvoltă forme grave, marea majoritate sunt asimptomatici, cu toate astea, ei transmit virusul”, a spus Ludovic Orban, la B1TV.
Motivele pentru care au fost închise școlile
Ludovic Orban a motivat închiderea școlilor pentru 30 de zile și din cauza nesiguranței din mijloacele de transport. Acesta a explicat că numărul mare de persoane aflate într-un mijloc de transport poate crește riscul de răspândire al virusului.
Acesta a făcut referire, de asemenea, și la situațiile în care elevii trebuie să facă naveta, deplasându-se în alte orașe.
“Școlile – am luat decizia de a le suspenda 30 de zile și din cauza transportului, atât din oraș, cât și sub formă de navetă, pentru copiii care fie sunt în interiorul localității, fie de la o localitate la alta…, pentru că din păcate transportul nu se desfășoară în condiții de protecție sanitară.
În orașele mari, școlile cresc traficul, crește numărul de persoane care sunt în mijloacele de transport în comun și implicit mărește riscul de infecție. Ăstea sunt lucrurile de care trebuie să ținem cont“, a mai transmis Ludovic Orban, potrivit edupedu.ro.