Lucian Bode rupe tăcerea după crima din Bolintin Vale: ”Tragedia a scos la iveală putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an”

de: Rosu Ioana
17 01. 2022

Lucian Bode a vorbit, în această dimineață, despre crima odioasă din Bolintin Vale, acolo unde un șofer de maxi taxi a fost ucis cu o piatră în cap de către un membru al unui clan de etnie romă. Tragedia a lăsat în urmă multă suferință și doi copii orfani de tată. Ministrul Afacerilor Interne a subliniat totodată slăbiciunile sistemului și cârdășiile care au loc la nivel loc, inclusiv între angajații statului și infractorii.

Infracționalitatea atinge cote alarmante

În cursul acestei dimineți, Lucian Bode a vorbit despre două evenimente tragice petrecute în ultima săptămână, respectiv, crima din Bolintin Vale și accidentul mortal din București în care a fost implicat un polițist. Ministrul subliniază faptul că, tragedia din județul Giurgiu a scos la lumină infracționalitatea apărută ca rezultat al erodării unui sistem, distrugere generată de mai mulși factori, printre care, numărul insuficient de angajați, slaba lor pregătire, cât și alianțele dezvoltate între clanurile de interlopi și oameni cu funcții importante în stat.

„Această tragedie a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an în ultimii 30 de ani: resurse umane insuficiente, câteodată s-a dovedit slab pregătite, câteodată în cârdăşie cu puterea politică locală şi câteodată în cârdăşie cu infractorii de la nivel local”, a declarat ministrul de Interne.

Potrivit lui Lucian Bode, comunități de romi similare cu cea din Bolintin Vale sunt în multe părți ale țării, iar conform ultimului recensămânr, doar 15% din populație ar fi activă, restul câștigându-și existența din acțiuni infracționale.

„Ceilalţi nu sunt nici şomeri, nici nu înregistrează alte venituri. Şi ne punem întrebarea, evident, din ce trăiesc şi avem şi răspunsul, de unde aceste cifre alarmante pe zona infracţionalităţii, a furturilor ş.a.m.d”, a adăugat Bode.

Ce dispoziții a dat Lucian Bode

În cadrul aceleiași intervenții, ministrul Afacerilor Interne a dat asigurări cu privire la găsire aunor soluții cât mai rapide și eficiente pentru înlăturarea „uscăciunilor” din fiecare astfel de comunitate, astfel încât, să se poate reduce semnificativ gradul pericolelor din aceste zone rău famate. Acesta și-a exprimat toată încrederea vizavi de angajații tuturor structurilor din MAI, astfel încât, rezultatul să fie unul îmbucurător/

„Am demarat în 2021 un amplu proces de reformă la nivelul MAI, la nivelul structurilor MAI. Voi continua să fac tot ceea ce îmi stă în putinţă pentru profesionalizarea, pentru responsabilizarea şi pentru modernizarea tuturor structurilor MAI. Am dispus şefului Poliţiei Române să realizeze de urgenţă o evaluare managerială la nivelul fiecărui inspectorat judeţean de Poliţie, care să vizeze identificare tuturor problemelor care pot conduce la situaţii similare celei de la Giurgiu.

În final, vă spun foarte clar: voi continua să dispun măsuri care să ducă la o curăţenie în propria noastră ogradă. Aşa cum ştiţi, pădure fără uscături nu există, dar indiferent despre cine ar fi vorba, de funcţie, ce grad are, aceste măsuri pe componenta de integritate, de profesionalism vor fi luate şi în anul 2022”, a subliniat Bode.

Ministrul a menționat că, deși nu a ieșit în fața cetățenilor în această perioadă cu evenimente foarte triste, acesta a fost în permanentă monitorizare a celor două cazuri, crima din Bolintin și accidentul din București, însă și-a dorit să responsabilizeze angajații direct implicați în rezolvarea acestor cazuri: „În Rmânia trebuie să învăţămâm să ne asumăm responsabilităţi la toate eşaloanele puterii”, a încheiat el.