Lucian Bode, prima reacție după accidentul în care un polițist a lovit mortal o fetiță: „Sentimentul pe care îl simt este cutremurător”

de: Rosu Ioana
17 01. 2022

Ministrul Afacerilor Interne a avut în această dimineață prima reacție referitoare la accidentul tragic în care un polițist a spulberat pe trecerea de pietoni două fetițe, dintre care, una a murit. Astfel, Lucian Bode și-a exprimat sincerele regrete ale morții Raisei, dând asigurări cu privire la pedepsirea vinovaților.

„Sunt tatăl unei fetițe de vârstă apropiată cu Raisa”

Lucian Bode a vorbit pentru prima oară despre tragedia care a avut loc, joi, pe 13 ianuarie, în zona Laminorului, din București. Astfel, un polițist care se deplasa cu mașina de poliție în timpul serviciului a călcat mortal o fetiță, în timp ce o altă copilă a suferit leziuni multiple, fiind transportată de urgență la spital.

Astfel, ministrul Afacerilor Interne și-a exprimat durerea enormă față de un astfel de eveniment, empatizând cu părinții Raisei care trăiesc o adevărată tragedie. Lucian Bode a prezentat toate măsurile luate până acum, promițând transparență totală în desfășurarea anchetei și prezentarea rezultatelor.

„Regret enorm această tragedie care a șocat o țară întreagă și, dincolo de funcția ministerială, sunt tatăl unei fetițe de vârstă apropiată cu Raisa, iar sentimentul pe care-l simt este unul cutremurător. Știm că orice aș spune, orice am face, nu o putem aduce pe Raisa înapoi. Vorbim de o faptă ireparabilă.

Pentru familia îndoliată și pentru opinia publică, am obligația să dispun măsuri în limita competențelor legale și să prezint rezultatele acestor măsuri. Încă o dată, transmit condoleanțe familiei Raisei și însănătoșire grabnică Mariei.

Așadar, imediat după producerea acestei tragedii, am solicitat transparență și celeritate în documentarea acestui caz. Am alocat resurse suficiente și am sprijinit nemijlocit procurorul”, a transmis ministrul.

Ce obligații și responsabilități au angajații care se deplasează în regim proritar

În continuare, Lucian Bode a dezvăluit câteva informații referitoare la verificările care au fost demarate după accident. Acesta a subliniat, de asemenea, că indiferent de natura deplasării, în situațiile de urgență, angajații au obligația de a conduce cu prudență, fiind scutiți de posibile sancțiuni contravenționale, nu și de cele penale.

„Imediat ce s-a pus în mișcare acțiunea penală, polițistul a fost pus la dispoziție de către Poliția Capitalei, care, în paralel, a declanșat verificări cu privire la situația agentului, luând, totodată, și alte măsuri organizatorice. Fac precizarea că polițistul se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, misiuni polițienești, la solicitarea structurii de evidență a populației.

Precizez că nu executa o misiune cu caracter de urgență. (…). Legea este foarte clară. Tot ce înseamnă conducere în regim prioritar- și dacă te deplasezi în misiune polițienească sau de urgență- are obligația cel care conduce o mașină a Poliției să circule cu prudență și este scutit doar de partea contravențională, nu și de răspunderea penală. Am făcut această precizare ca să nu mai avem discuții că dacă ar fi fost într-o misiune de urgență nu avea obligația să fie atent la pietonii care traversează pe trecerea de pietoni”, a menționat Lucian Bode.

După ce criterii se vor alege angajații din cadrul MAI

 „Am decis să reanalizăm, la nivel MAI, procesul de recrutare din sursă externă, pe cât de necesar, pe atât de riscant, în unele situații. (…) Vom pune accent, în continuare, pe componenta de recrutare de specialiști în MAI în acțiunile de recrutare externă. (…)

Este necesar să creștem cifra de școlarizare, atât în școlile speciale, cât și la Academie, lucru care s-a întâmplat anul trecut, avem cea mai mare cifră de școlarizare în 2021, din ultimii 5-6 ani. Este extrem de important procesul de pregătire continuă a angajaților din MAI, la toate structurile, nu doar la ordine publică. Acest lucru l-am făcut și anul trecut”, a adăugat acesta, potrivit dcnews.ro.

În concluzie, ministrul a subliniat că agentul de poliție nu poate fi scuzat pentru gravitatea accidentului produs, indiferent de misiunea în care s-ar fi aflat. Astfel, urmează ca rezultatele anchetei să-i conducă pe specialiști la cauza exacta a accidentului, urmând a fi stabilită ulterior pedeapsa pe care polițistul vinovat o va săvârși.