Lovitură pentru România! UE critică măsura luată prin ordonanță militară

de: Ștefan R. Apostol
13 04. 2020

Comisia Europeană și-a exprimat dezaprobarea față de decizia României de a interzice exporturile agricole și a spus că evaluează modul în care mișcarea ar putea afecta comerțul pe piața unică.

Lovitură pentru România

România a emis interdicția de vânzare a mărfurilor, inclusiv grâu, porumb și zahăr, în afara Uniunii Europene. Guvernul român intenționează să permită în continuare să se vândă produse alimentare în UE, dar cumpărătorii nu trebuie să îl facă destinat exportului. Comisia Europeană a declarat că nu există motive pentru a limita comerțul pe piața unică sau în afara acesteia. Restricțiile care reprezintă o „povară nejustificată” pentru exportatorii agricoli vor afecta securitatea alimentară, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă.

UE critică măsura luată prin ordonanță militară

Temerile de aprovizionare cu alimente cresc, pe măsură ce România interzice exporturile de cereale. Primul ministru român, Ludovic Orban, a declarat joi că țara că „nu își poate permite să rămână fără grâu din cauza lăcomiei unor afaceriști cu cereale”. Țara este unul dintre cei mai mari vânzători de grâu, porumb și orz din UE, care servește piețe din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Comisia Europeană este în contact cu oficialii români și încă evaluează impactul noii interdicții. Menținerea unui lanț de aprovizionare cu alimente este o prioritate pe fondul focarului de coronavirus.

„Comisia nu are nicio informație, ceea ce indică faptul că România se confruntă sau se va confrunta în curând cu deficiențe de produse agricole destinate consumului uman. Măsura raportată pare să nu fie proporțională.”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură.

Lovitură pentru România! UE critică măsura luată prin ordonanță militară

România, cel de-al doilea cel mai mare expeditor de grâu din Uniunea Europeană, a recoltat și a vândut o mare parte din recoltă în acest moment al sezonului. Mai puțin de 1% din exporturile UE ar fi afectate, potrivit estimărilor din consultanța agricolă UkrAgroConsult. Cu toate acestea, decizia este încă un semn că cei mai mari producători de produse alimentare din lume sunt îngrijorați de propria aprovizionare, de asemenea, va reînvia amintirile interdicțiilor din trecut care au provocat haos și creșterea prețurilor la produsele alimentare. Noile restricții au afectat deja un transport de grâu vândut cumpărătorului statului din Egipt.