Lovitură pentru români în iarna aceasta. Vor scoate 200 de lei din buzunar
În contextul liberalizării prețului la energie, de anul viitor, specialiștii din piață trag semnale de alarmă. Semnalele fac referire la anumite costuri pe care clientul final le va avea de suportat, în contextul unor expansiuni masive. Datele fac referire la numărul mare de conectări la rețeaua de gaze naturale, numărul fiind unul în creștere.
Unii cu plata alții cu conectatul gratuit la rețeaua de gaze naturale
Din ianuarie 2021 piața prețurilor pentru gaze naturale se va liberaliza. Conform specialiștilor, prețurile vor crește considerabil, dar și consumatorii. În același timp, după o statistică recentă, numărul viitorilor clienți la rețeaua de gaze naturale va crește considerabil. Printre cei care au adus în discuție noile schimbări, se numără și Dumitru Chisăliţă, expert în sectorul gazelor şi preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă. În opinia domniei sale, în următorii ani va exista o creștere consierabilă a conectărilor la rețeaua de gaze naturale.Într-un interviu acordat Economica.net, specialistul declară:
„Racordarea gratuită a tuturor consumatorilor apare în două dintre programele politice pe care le-am analizat. Există chiar două cifre avansate în două programe diferite. Prima de 1,8 milioane de noi consumatori de gaze naturale până în 2026 şi 2,1 milioane de noi consumatori până în 2026 (…) Se va ajunge la situaţia în care fiecare familie va plăti circa 200 de lei pe an suplimentar ca alţi consumatori să beneficieze de gaze naturale. Nu cred că este o abordare echitabilă şi cred că trebuie găsite alte soluţii de finanţare.”, a precizat Chisăliţă.
Date alarmante, soluții puține și prețuri mari
Niile date enumerate de specialist se bazează pe expansiunea demografică din ultimii ani. În următorii ani numărul localităților ce se vor conecta la rețeaua de gaze naturale va crește la 1.744 de noi localităţi. Numărul de noi consumatori va fi încreștere, de iar numărul consumatorilor de la 1,3 milioane, la 3,9 milioane de consumatori. Această rată de creștere nu face altceva, în opinia expertului, să crească cheltuielie arbitrar pentru cei deja conectați. Situația va crea oportunitatea altora de a se conecta gratuit, dar pe banii celor existenți.
„Diferenţa de 38.000 de kilometri a fost realizată în mare parte pe banii oamenilor. Vom ajunge în situaţia ca şi următorii 30.000 sau 25.000 de kilometri să fie realizaţi pe banii aceloraşi oameni. Pe bani acelorași oameni care au plătit până acum pentru reţelele lor, vor plăti şi pentru alţii, în condiţiile în care costurile suplimentare se vor recupera prin tarifele de distribuţie în anii următori. Nu cred că este o abordare echitabilă”, a susţinut expertul.