Lovitură pentru Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR. S-a aflat acum
Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, este acuzat de CNSAS că a fost colaborator al fostei Securitati. CNSAS a aprobat, săptămâna trecută, nota prin care i-a fost consemnată calitatea de colabortaor al Securității.
Lovitură pentru Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Ce s-a aflat acum
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, este acuzat de CNSAS că a fost colaborator al Securității, în perioada comunistă.
Potrivit procedurilor, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel București, care va avea rolul să confirme sau să infirme verdictul Colegiului.
Comunicatul CNSAS
„Au fost analizate 6 cereri şi a fost încheiată procedura de deconspirare pentru un număr de 5 surse, identitatea reală a acestora urmând a fi comunicată la solicitarea persoanelor subiect al unor dosare de urmărire informativă şi a petenţilor îndreptăţiţi, potrivit prevederilor art. 1 alin. 7 din O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008.
Colegiul a aprobat Nota de Constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii, pentru urmatoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedinte, vicepresedinte de banca si membrii consiliului de administratie din sectorul bancar) – 1 persoana„, se arată în comunicatul CNSAS.
Nu au fost identificate noi documente
De asemenea, colegiul CNSAS a constatat că nu au fost identificate documente noi sau neprocesate faţă de cele reţinute în deciziile/adeverinţele eliberate anterior şi a dispus menţinerea acestora pentru următoarele categorii de persoane:
– art. 3 lit. l (judecătorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inclusiv cei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, judecătorii, procurorii şi primgrefierii de la instanţele şi parchetele civile şi militare)– 32 persoane
– art. 3 lit. z (persoanele care deţin titlul de luptător pentru victoria Revoluţiei din decembrie
1989 ) – 1 persoană.