Lovitură istorică pentru România. CEDO a luat decizia: cât trebuie să plătească Statul
România a primit o lovitură istorică, după ce țara noastră a fost condamnată la CEDO să plătească despăgubiri de peste 15 milioane de euro proprietarilor care au fost deposedați abuziv și cărora în 30 de ani nu li s-a făcut dreptate în justiție.
România, obligată de CEDO să acorde despăgubiri de 15 milioane de euro proprietarilor deposedați abuziv
România a primit o lovitură istorică din partea CEDO, care o obligă statul român să plătească 15 milioane de euro proprietaruilor care au fost deposedați abuziv și ale căror cazuri nu au fost rezolvate în ultimii 30 de ani. Asociația pentru Proprietate Privată a anunțat, printr-un comunicat, că este cea mai mare sumă de la data aderării României la Consiliul Europei.
”Săptămâna aceasta, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 6 hotărâri împotriva statului român, pentru că nu a reușit să rezolve, în 30 de ani, situația proprietarilor ale căror imobile naționalizate au fost vândute chiriașilor.
Proprietarii s-au adresat instanței din Strasbourg pentru că problemele nu le-au fost rezolvate în țară
Pentru că în România nu au primit despăgubiri pentru proprietățile trecute abuziv în proprietatea statului, foștii proprietari s-au adresat instanței de la Strasbourg”, se arată în comunicatul Asociației pentru Proprietate Privată, care precizează că în cele 6 cazuri suma totală a despăgubirilor este de 15.543.997 de euro.
”Aceasta este cea mai răsunătoare victorie a proprietarilor deposedați abuziv, anul acesta România fiind condamnată, până acum, la peste 20 de milioane de euro despăgubiri. Amintim, în luna iulie, Cauza Nistor și alții contra României (29 de dosare) obliga statul român să plătească altor proprietari, pentru aceeași situație de drept, încă 5 milioane de euro”, este citat Călin Ispravnic, președintele Asociației pentru Proprietate Privată.
România fusese avertizată să rezolve problemele proprietarilor
România a fost avertizată încă din luna martie 2019 de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei să adopte măsuri suplimentare legislative și să prezinte, până la 31 mai 2019 situația dosarelor referitoare la despăgubiri pentru imobilele naționalizate.
”Nici guvernul PSD, nici guvernul liberal care i-a urmat nu au luat vreo măsură concretă pentru cazurile semnalate de CEDO, astfel încât instanța europeană a fost nevoită să rezolve zeci de dosare. (103 dosare au fost reunite în cele 6 cauze soluționate marți la Strasbourg).
Despăgubirile vor fi plătite la valoarea pieței actuale
Statul român este astfel obligat să plătească despăgubiri foștilor proprietari la valoarea de piață, în majoritatea cazurilor adăugând și câte 5000 de euro daune morale, plus cheltuielile de judecată ocazionate de introducerea acțiunii la CEDO”, se arată în comunicat.
Asociația a mai amintit că statul român ar fi făcut economie dacă avea dorința să rezolve corect problema proprietarilor. Oricum, în unele cazuri este prea târziu, pentru că fie proprietarii au încetat din viață, fie unele dosare au fost scoase de pe rol pentru că nu au fost introduși în cauză moștenitori proprietarilor.