Lovitură dură pentru românii din Germania. Nici nemților nu le vine să creadă ce pățesc

Lovitură dură pentru românii din Germania. Nici nemților nu le vine să creadă ce pățesc
Lovitură dură pentru românii din Germania.

Nici nemților nu le vine să creadă ce se întâmplă, însă e real. Se confruntă cu o creștere a prețurilor la toate bunurile, în condițiile în care tot mai multe companii din cea mai mare economie a Europei transferă costurile de producție mai mari, din cauza unei penurii generalizate de aprovizionare și a majorării prețurilor la energie.

Lovitură dură pentru românii din Germania

Consumatorii resimt drept prețuri mai mari, ceea ce ar afecta cheluielile gospodăriilor și, mai apoi, cererea internă, dacă creșterea salariilor nu ține pasul. Institutul Ifo din Munchen a declarat că fiecare a doua firmă industrială din Germania plănuiește să crească prețurile din cauza problemelor persistente de aprovizionare. Inflația a accelerat în octombrie într-un ritm fără precedent, la 4,6% pe an, de la 4,1% în luna septembrie, indică date publicate azi.

Pentru tot anul acesta, guvernul se așteaptă ca rata inflației să ajungă la 3%, adică cel mai ridicat nivel din ultimele aproape trei decenii, înainte de a se relaxa la 2,2% anul următor și la 1,7% în anul 2023.

Astfel, cea mai ,are fabrică de bere din Germania, Radeberger Group, a declarat că intenționeze să majoreze prețurile berii în primăvara anului viitor, din cauza creșterii costurilor cu utilitățile, logistica și materiile prime.

”Aceste creșteri de costuri nu mai pot fi compensate prin simpla creștere a eficienței”, a spus un purtător de cuvânt al Radeberger.

”Prin urmare, se simțim obligați să repercutăm aceste explozii de costuri cu un simț al proporției, cel puțin parțial, în prețurile noastre de vânzare”.

De asemenea, barurile, restaurantele și hotelurile vor fi nevoite să plătească mai mult pentru bere începând de la 1 februarie, în vreme ce comercianții cu amănuntul de băuturi și supermarketurile se vor confrunta cu o majorare a prețurilor începând cu 1 mai.

Prețuri mai mari și în industria automobilelor

Purtătorul de cuvânt al Radeberger a refuzat însă să comenteze un raport al revistei Lebenmittel Zeitug, din industria alimentară, conform căruia producătorul de bere ar avea în vedere o creștere medie a prețurilor de până la 6%. Și alte mari fabrici ca Krombacher și Veltins au anunțat planuri de creștere a prețurilor la bere în primăvară. Apoi, în sectorul automobilelor, o penurie de microcipuri și alte componente electronice duce la creșterea costurilor de producție, punând frână producției și determinând BMW să dea reduceri mai mici decât în mod normal.

”BMW și Mercedes compensează o mare parte din volumul pierdut cu un mix de produse mai bun și prețuri mai mari”, au spus analiștii de la Stifel Research, într-o cercetare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI