Lovitură dură pentru părinți și bunici. Ce nu mai au voie să facă atunci când își iau copiii de la grădiniță
Vești bune și mai puțin bune pentru părinți! În cursul zilei de marți au fost publicate noile reguli privind reînceperea grădinițelor în anul școlar 2020-2021. Ministerul Educației a adus la cunoștință normele de siguranță față de copii, cadrele didactice și părinți, în contextul pandemiei de COVID-19. Printre deciziile adoptate de oficiali se numără și cea prin care li se interzice accesul în grădinițe rudelor copiilor.
Cine va avea acces în instituțiile de învățământ
Potrivit ghidului pentru unitățile de învățământ preșcolar 2020 – 2021, publicat pe platforma educatiecontinua.edu.ro, copilașii care au început sau vor începe grădinița vor avea de respectat mai multe măsuri de prevenție împotriva noului coronavirus.
Printre cele mai importante schimbări se află cele legate de interdicția accesului însoțitorilor în grădinițe, păstrarea distanțării sociale între paturi (în cazul grădinițelor cu program prelungit), pregătirea meniurilor de către firme specializate de catering, limitarea numărului de copii într-o grupă și accesul copiilor care prezintă probleme de sănătate.
Astfel, accesul părinților sau al aparținătorilor elevilor nu va mai fi permis în spațiul interior al grădiniței, copiii fiind preluați de o persoană desemnată de directorul insitituției de învățământ. Același lucru se va întâmpla și la terminarea programului, atunci când cei mici vor fi conduși către ieșire. Excepție de la regulă se va face în cazul copiilor cu cerințe educaționale speciale.
„Nicio altă persoană, în afară de copii şi personalul unităţii, nu va fi admisă, în afara cazurilor excepţionale, unde este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Măsuri speciale vor fi luate pentru admiterea personalului de sprijin în cazul copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES)”, mai prevede ghidul, potrivit Agerpres.
Ce se întâmplă cu elevii care fac parte din categoriile de risc
Este important de știut că pentru copiii care fac parte dintr-o categorie de risc (boli cronice, precum obezitate severă şi diabet, dizabilităţi, boli rare, imunodeficienţe) este nevoie să se prezinte în unitatea de învăţământ cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor.
În cazul în care aceștia nu pot reveni în unitățile de învățământ, se vor lua măsurile necesare pentru a continua studiul educational de la distanță (acasă).
Tot în ghidul pentru învățământul preșcolar se menționează faptul că accesul se va face folosind mai multe uși de acces, precum și realizarea unor trasee bine delimitate şi semnalizate, înclusiv în sălile de grupă.
De asemenea, se impune un număr maxim de copii, 20, însoțiți de doi adulți. Pentru a evita o posibilă criză de personal, „conducerea unităţii de învăţământ se va asigura că există o listă de persoane de rezervă pentru înlocuirea personalului în situaţiile speciale de îmbolnăvire sau de suspiciune de îmbolnăvire cu SARS-Cov-2 (pensionari, suplinitori, studenţi ai facultăţilor de pedagogie etc.)”, se menționeazî în documentele oficiale.
Care sunt regulile pentru servirea prânzului
Există două situații bine delimitate cu privire la servirea meselor de către cei mici. În cazul grădinițelor cu program scurt, copiii își vor aduce pacheţelul de mâncare de acasă, acesta fiind servit, de regulă, la ora 10:00.
În acest caz, regulile privind igienizarea mâinilor și a suprafeței meselor sunt aceleași cu cele ale servirii meselor la grădinițele cu program prelungit. Părinții vor fi sfătuiți să pună în pachețelele copiilor produse neperisabile, care pot fi consumate la temperatura camerei, ambalate în folie alimentară sau șervețel, pe care să le poată consuma în siguranță și cu ușurință.
În cazul unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit, personalul care se află în sala de grupă cu copiii se va ocupa de servirea și strângerea mesei și va prelua de la ușa sălii de clasă vasele/tăvile cu mâncare gătă, aduse de personalul de la bucătărie sau de îngrijire disponibil.
Grădinițele cu program prelungit pot lua măsuri pentru servirea mesei în sistem catering, chiar și în cazul în care au posibilitatea de a prepara hrana în unitate (mâncarea va fi porționată și servită în recipiente de unică folosință, cu capac), potrivit ghidului online publicat de Ministerul Educației.