03 dec. 2021 | 13:55

Lovitură dură pentru Ion Țiriac în tribunal. Cea mai mare instanță i-a dat lovitura fatală

Sport
Lovitură dură pentru Ion Țiriac în tribunal. Cea mai mare instanță i-a dat lovitura fatală
Ion Țiriac nu a avut succes nici la CEDO cu procesul intentat unei publicații românești

Lovitură dură pentru Ion Țiriac în tribunal. Omul de afaceri a câștigat, de regulă, în mai toate „luptele” sale. Dar, din când în când, miliardarul mai și pierde. De această dată, Ion Țiriac a pierdut chiar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) într-un proces pe care-l intentase unei publicații din România. Conflictul juridic data de mai bine de un deceniu, din 2010.

Lovitură dură pentru Ion Țiriac în tribunal

Lovitură dură pentru Ion Țiriac în tribunal. Omul de afaceri mai pierde, uneori, câte un „meci”. Ion Țiriac tocmai a fost situat pe locul 3 în Topul Forbes al celor mai bogați români. Și asta, deși averea sa estimată a crescut în plină pandemie de la 6 miliarde, acum un an, la 7,2 miliarde în 2021.

Ion Țiriac e întrecut doar de Daniel Dines care deține compania UiPath, cu o avere estimată la 22,2 miliarde de lei și de frații Dragoș și Adrian Pavăl, care dețin compania Dedeman, cotați cu o avere de 8,9 miliarde de lei. Dar bogăția nu garantează că ai câștig de cauză în orice situație.

Ion Țiriac a dat în judecată, în 2010, publicația Financiarul. Aceasta publicase un articol economic viza datoriile către stat ale celor mai înstăriți români, printre care și Ion Țiriac. „Cincisprezece multimilionari și datoriile lor de un sfert de miliard de lei către stat – Rețeta succesului în afaceri este garantată atunci când afacerile sunt finanțate din fonduri publice sau nu se plătesc taxele”, era titlul respectivului articol.

Cea mai mare instanță i-a dat lovitura fatală

Ion Țiriac s-a simțit lezat de cele publicate de Financiarul și a intentat proces. Conform Libertatea, motivul ar fi fost că articolul i-ar fi încălcat viața privată. Miliardarul n-a avut succes în instanțele din România, așa că s-a adresat CEDO.

Dar, conform sursei citate, nici cea mai înaltă instanță europeană nu i-a dat câștig de cauză omului de afaceri. „Articolul nu s-a referit la viața privată a reclamantului, ci mai degrabă la activitățile sale profesionale”, se arată în motivarea dată de înalta instanță.

În hotărârea de astăzi a Camerei în cazul Țiriac vs România (cererea nr. 51107/16), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în unanimitate, că nu a existat nicio încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, se scrie în hotărârea CEDO, conform aceleiași surse.

„Articolul nu s-a referit la viața privată a reclamantului”

CEDO a mai considerat că subiectul articolului din publicația Financiarul era de interes public, fiind vorba de legătura între anumite practici de afaceri și sistemul public de colectare a taxelor.

Întrucât articolul indicat se referea la activitățile și practicile de afaceri ale unora dintre cei mai bogați români și efectul acestora asupra sistemului de colectare a impozitelor publice, (Curtea) este convinsă că acesta era de interes public.

Curtea a fost de acord cu instanțele naționale că articolul nu s-a referit la viața privată a reclamantului, ci mai degrabă la activitățile sale profesionale și nu se referea exclusiv la el”, se mai arată în motivarea sentinței CEDO.

 

 

 

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Capital.ro
Noi norme privind încălcarea regulilor de circulație în străinătate. Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi depistați mai ușor
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚUL POȘTEI Române
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro