Lovitură dură pentru Ion Țiriac în tribunal. Cea mai mare instanță i-a dat lovitura fatală

de: Gabriel Peneș
03 12. 2021

Lovitură dură pentru Ion Țiriac în tribunal. Omul de afaceri a câștigat, de regulă, în mai toate „luptele” sale. Dar, din când în când, miliardarul mai și pierde. De această dată, Ion Țiriac a pierdut chiar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) într-un proces pe care-l intentase unei publicații din România. Conflictul juridic data de mai bine de un deceniu, din 2010.

Lovitură dură pentru Ion Țiriac în tribunal

Lovitură dură pentru Ion Țiriac în tribunal. Omul de afaceri mai pierde, uneori, câte un „meci”. Ion Țiriac tocmai a fost situat pe locul 3 în Topul Forbes al celor mai bogați români. Și asta, deși averea sa estimată a crescut în plină pandemie de la 6 miliarde, acum un an, la 7,2 miliarde în 2021.

Ion Țiriac e întrecut doar de Daniel Dines care deține compania UiPath, cu o avere estimată la 22,2 miliarde de lei și de frații Dragoș și Adrian Pavăl, care dețin compania Dedeman, cotați cu o avere de 8,9 miliarde de lei. Dar bogăția nu garantează că ai câștig de cauză în orice situație.

Ion Țiriac a dat în judecată, în 2010, publicația Financiarul. Aceasta publicase un articol economic viza datoriile către stat ale celor mai înstăriți români, printre care și Ion Țiriac. „Cincisprezece multimilionari și datoriile lor de un sfert de miliard de lei către stat – Rețeta succesului în afaceri este garantată atunci când afacerile sunt finanțate din fonduri publice sau nu se plătesc taxele”, era titlul respectivului articol.

Cea mai mare instanță i-a dat lovitura fatală

Ion Țiriac s-a simțit lezat de cele publicate de Financiarul și a intentat proces. Conform Libertatea, motivul ar fi fost că articolul i-ar fi încălcat viața privată. Miliardarul n-a avut succes în instanțele din România, așa că s-a adresat CEDO.

Dar, conform sursei citate, nici cea mai înaltă instanță europeană nu i-a dat câștig de cauză omului de afaceri. „Articolul nu s-a referit la viața privată a reclamantului, ci mai degrabă la activitățile sale profesionale”, se arată în motivarea dată de înalta instanță.

În hotărârea de astăzi a Camerei în cazul Țiriac vs România (cererea nr. 51107/16), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în unanimitate, că nu a existat nicio încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, se scrie în hotărârea CEDO, conform aceleiași surse.

„Articolul nu s-a referit la viața privată a reclamantului”

CEDO a mai considerat că subiectul articolului din publicația Financiarul era de interes public, fiind vorba de legătura între anumite practici de afaceri și sistemul public de colectare a taxelor.

Întrucât articolul indicat se referea la activitățile și practicile de afaceri ale unora dintre cei mai bogați români și efectul acestora asupra sistemului de colectare a impozitelor publice, (Curtea) este convinsă că acesta era de interes public.

Curtea a fost de acord cu instanțele naționale că articolul nu s-a referit la viața privată a reclamantului, ci mai degrabă la activitățile sale profesionale și nu se referea exclusiv la el”, se mai arată în motivarea sentinței CEDO.