Lovitura devastatoare pentru un milion de români, alți 100.000 stau în incertitudine. Pandemia a pus capac singurului lor loc de muncă
Criza epidemiologică a lovit toate economiile lumii, iar oamenii și-au pierdut, inevitabil, locurile de muncă. Unii au intrat în șomaj tehnic, iar alții au rămas pe din-afara sistemului, în unele cazuri și datorită muncii la negru.
Situație dramatică în România pentru milioane de români
Conform unei statistici europene, până la 3 iulie 2020, mai existau 102.830 de contracte de muncă amânate din cauza pandemiei coronavirusului (COVID-19) în România. Industria prelucrătoare a suspendat aproape 25 de mii de contracte. Cu toate acestea, industrii precum industria auto și ospitalitatea au rămas, de asemenea, afectate.
Aceeași statistică, dar și una din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, analizate de cei de la profit.ro, arată că în acest moment în România exită aproximativ 1 milion de contracte de muncă care au încetat sau au fost suspendate din cauza restricțiilor în epidemie, și în jur de 900.000 de contracte de muncă desființate.
Conform celor de la profit.ro, ultima actualizare a datelor a fost la finele lunii mai, iar de atunci și până astăzi nu s-a mai dat publicității niciun comunicat actualizat. Statistica analizată de jurnaliștii de la profit.ro are ca bază de plecare categoriile afectate dramatic de criza epidemiologică și, implict, de cea economică, după cum urmează:
-
Contracte individuale de muncă suspendate – 102.830
-
Principalele categorii Hoteluri și restaurante – 24.464
-
Industria prelucrătoare – 20.573
-
Comerț cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor – 8.996
Pandemia a pus capac singurului lor loc de muncă
Din ce în ce mai mulți români au rămas pe din-afara sistemului, iar numărul acestora, cel puțin în luna martie, a crescut cu cu 0,7 puncte procentuale faţă de februarie, de la 3,9% la 4,6%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.
„Rata şomajului în luna martie este încă mică datorită faptului că în luna martie efectele pandemiei nu au fost resimţite, companiile au aşteptat până în ultimul moment să văd ce măsuri ia statul pentru sprijinirea şomajului tehnic. Primele măsuri care au fost luate de companii au fost să apeleze la concedii de odihnă şi alte tipuri de concedii pe care să le acorde angajaţilor”, spune Sorina Donisa, CEO al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar APT Resources & Services.
În această perioadă s-au făcut tot felul de sondaje sociale pentru a afla care este puterea de cumpărare, numărul persoanelor în afara sistemului social și câți dintre aceștia au rămas fără locuri de muncă. În 28 iunie a.c., era dat publicității un nou sondaj social, „Provocări ale prețurilor de transfer în timpul și după Covid -19 ”, realizat de PwC România în perioada aprilie – mai 2020.
Conform acestuia, aproximativ 75% dintre respondenții sondajului estimează că veniturile totale ale companiilor pe care le reprezintă vor scădea cu mai puțin de 25% în 2020, comparativ cu 2019, ca urmare a crizei medicale.
Principalele cheltuieli extraordinare generate de criza COVID-19 sunt legate de forța de muncă, fiind menționate de 28% dintre respondenți. Alte cheltuieli din această categorie se referă la siguranța la locul de muncă, echipamente, dezinfectanți, conform unui procent de 20% din cheltuielile chestionate și logistică, arată 24% din acestea.
Aproape o treime dintre respondenți spun că au făcut deja aceste cheltuieli, 32% spun că le vor face în următoarele 3 luni, iar 28% până la sfârșitul anului 2020. Cei mai mulți respondenți au instrumente IT pentru a înregistra și a măsura efectele financiare ale Covid-19 asupra tranzacțiilor cu părțile afiliate. Ceilalți respondenți nu sunt siguri de impact sau nu dispun de resursele necesare.