Lovitură devastatoare pentru Guvern. Curtea de Conturi a anunțat tot
Guvernul în toată această perioadă, justificat fiind de situația în care se află România, a fost nevoit să facă achiziții, uneori trecând în regim de urgență, peste procedurile necesare, și anume cele ale licitațiilor publice.
Curtea de Conturi acuzaă Guvernul cu cheltuiel nejustificate
În plină criză datorată noului coronavirus, COVID-19, un scandal de proporții iese la iveală, vorbim aici de corupție și mită la nivel înalt, în cadrul unor companii ale statului român. În 23 iunie rocurorii DNA anunțau rezltatele unei achete demarate împotriva unei din companiile de stat, UNIFARM SA. Implicat în scandalul de corpuție era implicat chiar directorul companiei, care avea antecedente, în persoana lui Adrian Ionel Eugen. Procurorii DNA l-au acuzat că ar fi pretins mită, în valoare de 760.000 de euro. Banii ceruți de acesta ar fi fost pentru un contracat de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19. Acum alt scandal se întrezărește, după ce Curtea de Conturi a realizat un control amănunțit la Ministerul Sănătății în perioada 02.06.2020 – 02.07.2020.
Curtea de Conturi a anunțat tot
Controlul Curții de Conturi a vizat modul de gestionare a resurselor publice în timpul stării de urgență instaurate de Guvernul Orban. Auditorii publici externi din cadrul Curții de Conturi au reușit să identifice probleme majore în desfășurarea achizițiilor. Dacă ne-am ghida după rezultatele controlului, multe dintre aceste achiziții ar putea fi catalogate drept tunuri financiare. În mijlocul acestui scandal, pe de-o parte este Guvernul condus de Orban, pe de altă parte compania de stat UNIFARM, de la care s-au achiziționat măști de protecție la suprapreț, cu un ados de 71%. Curtea de Conturi a dat publcității rezultatele anchetelor făcute, și după cum reiese din documentele furnizate, s-au încălcat toate procedurile de achiziții publice și, implicit, procedurile necesare acestora.
” (..)nerespectarea în totalitate a prevederilor legale privind angajarea cheltuielilor aferente comenzilor de achiziții efectuate în perioada stării de urgență” în cazul unei achiziții de dezinfectanți pentru mâini (cu o valoare de 4.641 lei) și a uneia de măști de protecție (cu o valoare de 20.706 lei). (…) ministerul nu a întocmit angajamente bugetare globale/individuale vizate pentru control financiar preventiv propriu, documente prin care, potrivit prevederilor legale, se certifică existența unor credite bugetare disponibile și se pun în rezervă (se blochează) creditele aferente unei cheltuieli, potrivit destinației prevăzute în buget”, problema fiind, se pare, una sistemică în minister, în condițiile în care ”nici înainte de perioada stării de urgență entitatea nu a întocmit angajamente bugetare globale/individuale pentru achizițiile efectuate pe bază de comandă”.