Lovitură cruntă pentru românii cu credite. Ce se va întâmpla în 2022 cu ratele la bănci
Banca Națională a României anunța pe 9 noiembrie, cea mai recentă decizie privind dobânda de politică monetară. În cadrul noii ședințe BNR, din 10 ianuarie 2022, va fi aprobat un nou Raport asupra inflației, care va conține probabil proiecții de inflație mult mai ridicate. Anul 2022, conform analiștilor, va aduce cea mai mare rată a inflației din ultimii 13 ani.
Banca Națională a României trebuie să ia o decizie legată de dobânda-cheie
Pandemia, criza politică, și criza economică și fiscală generalizată este pe cale să dea peste cap toate calculele românului de rând cu credite la bănci. Cu o rată a inflației record în ultimii 13 ani, BNR este pusă în fața unei situații delicate.
La ședința de politică monetară, programată pentru data de 10 ianuarie 2022, decidenții BNR vor trebui să ia decizia care i-ar putea arunca într-un iminent faliment pe românii cu credite bancare.
Se așteaptă din partea Băncii Centrale o modificare a valorii la dobânda-cheie, cea care va influența viitoarele dobânzi practicate de bănci la creditele de consum.
Analiștii din piață spun că BNR va opera cu siguranță o creștere, valorile vehiculate fiind între 0.5 și 0.25%, și ar reprezenta cea mai mare creștere din ultimii ani.
Alarma trasă cu privire la rata inflației pentru 2022, care va ajunge la un procent record pentru ultimii 13 ani, va influența dramatic toate costurile creditelor bancare. În unele cazuri se prconizează creșteri cu câte 10 lei, de la lună la lună.
BNR a majorat rata de politică monetară
La ultima ședință de politică monetară, din noiembrie, anul curent, BNR lua decizia de a majora rata de politică monetară, de la 1,5 la 1,75%, acesta fiind singurul instrument la îndemâna BNR de a stopa galopul inflației la valori record de 7,8%, fiind cea mai mare valoarea înregistrată în ultimii 13 ani.
Odată cu majorarea valorii la dobânda-cheie, automat toate băncile din România vor trece la majorarea dobânzilor practicate la majoritatea creditelor de consum oferite clienților lor, indiferent că vorbim de noi credite, sau de creditele deja existente.
Cu un indice ROBOR stabilită ieri la 2,98 pentru creditele la 3 luni, băncile sunt nevoie să opereze majorări, la toate creditele operate înainte de mai 2019.
Ca exemplu, dacă aveți un credit de 60.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata la acest credit a crescut în luna nouembrie la 1.260 de lei.
Odată cu noul procent de creștere, valoarea ratei la acest credit a ajuns astăzi la 1.330 de lei, cu 70 de lei mai mult.
Și cum indicele ROBOR este în continuă creștere, s-ar putea ca din prima lună a anului viitor, la același credit de 60.000 de euro să aveți o rată mărită cu cel puțin 157 de lei, adică veți plăti 1.440 de lei rată lunară.