Locul unic unde străzile se află direct pe casele oamenilor. Ai voie să mergi doar la pas

Locul unic unde străzile se află direct pe casele oamenilor. Ai voie să mergi doar la pas
Unde se afla Masouleh

Știai că există un loc unde străzile se află direct pe casele oamenilor? Zona este specială și niciun vehicul nu are voie să treacă pe acolo. Construită în trepte, această destinație inedită aduce aminte de celebrele favele din Brazilia, dar se află în alt colț de lume. Satul merită văzut măcar o dată în viață, pentru că experiența este cu totul deosebită.

Locul special pe care merită să-l vezi măcar o dată în viață

Situat în partea de nord-est a Iranului, Masuleh este un sat în trepte vechi de o mie de ani și o destinație turistică majoră în Orientul Mijlociu. Arhitectura localității este unică. Clădirile au fost construite în munte și sunt interconectate. Curțile și acoperișurile servesc ca zone pietonale similare străzilor. Niciun sătean nu are voie să meargă cu vehicule cu motor, fiind singurul loc din Iran cu o astfel de interdicție.

Satul în trepte vechi de 1000 de ani. Nicio mașină nu trece pe aici

Satele în trepte sunt destul de frecvente în jurul Iranului, în special în Kurdistan și Mashhad. Practic, au fost construite pe un deal atât de abrupt încât acoperișul unei case este calea pentru următoarea. Deși toate așezările de acest gen au reușit să-și păstreze esența rurală și tradițională, din anumite motive, Masuleh a evoluat într-o destinație turistică populară, care atrage lumea bogată din Teheran.

Masuleh – destinația care te lasă fără cuvinte

În ciuda aspectului inedit, Masuleh nu este foarte cunoscut de către turiștii din afara Iranului, deoarece este departe de ruta clasică persană, așa că majoritatea străinilor nu au timp să călătorească atât de adânc în țară.

Fiind cel mai vizitat sat cu trepte din Iran, pe seama lui sunt tot felul de păreri. Pe de o parte, călătorii cu rucsac în spate îți vor spune că Masuleh nu merită efortul decât dacă nu te deranjează să mănânci în restaurante cu prețuri excesive sau să încerci să negociezi tarife ridicole cu șoferii de taxi care vor, în mod clar, să te fure.

Pe de altă parte, lumea mai puțin pretențioasă susține că Masuleh este un sat atât de minunat pe care nu îl poți rata. Înconjurat de văi verzi, păduri și vârfuri de 3.000 de metri, Masuleh este destinația supremă de drumeții din Iran, oferind mai multe trasee pentru toate gusturile.

Acoperișul și spațiile din fața caselor sunt folosite ca trotuar, fiind, de altfel, punctul de atracție al zonei. Acest sat din Iran este cunoscut prin arhitectura sa unică în toată lumea, motiv pentru care este înscris în lista monumentelor naționale ca patrimoniu cultural si natural.