Locul unde se construiesc case în doar 3 ore. Rezistă până la 300 de ani

de: Cătălina Burghelea
16 08. 2022

Există într-o parte a lumii un loc unde se construiesc case cu o viteză incredibilă. În doar trei ore, camerele sunt deja amenajate și, în ciuda scepticismului europenilor, aceste locuințe rezistă până la 300 de ani! Inventivitatea constructorilor este de-a dreptul impresionantă. Din depărtare, cartierele par niște ciuperci apărute după ploaie, dar de-o frumusețe incredibilă.

Locuințe construite în timp record

Despre creativitatea Japoniei a aflat toată lumea, la fel și faptul că Țara Soarelui Răsare se află într-o zonă seismică activă. Inventivitatea și necesitatea i-au determinat pe specialiștii niponi să ridice rapid case ieftine, capabile să reziste multe secole. Astfel de locuințe ca niște domuri s-au construit în doar trei ore, iar costul mediu este de 2000 de dolari americani.

Casele rezistă și 300 de ani

Mintea sclipitoare din spatele acestui proiect inedit este compania Japan Dome House, care construiește deja de 15 ani case din material plastic spongios sub formă de cupolă. În urmă cu șase ani, când în orașul Kumamoto a avut loc un seism cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, foarte multe locuințe au fost distruse și oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului.

Sute de imobile sub formă de cupolă

Așa a apărut stațiunea de odihnă Aso Farm Land, unde au fost ridicate 480 de imobile din plastic spongios, sub formă de cupolă, care nu s-au deteriorat nici până acum. Ele sunt proiectate să reziste chiar și 300 de ani! După ce proiectul s-a dovedit un real succes, tot mai multă lume a devenit interesată de el. Cercetătorii susțin că forma de cupolă nu a fost aleasă întâmplător. Semisfera este foarte rezistentă la cutremure.

Proiect ingenios cum doar în Japonia vezi

Tot procesul de construcție durează un timp record. În doar trei ore este gata casa. În primă fază, blocurile din plastic expandat sunt prelucrate cu mortar refractar rezistent la căldură, apoi se face carcasa locuinței din ele. Următorul pas este tăierea geamurilor și a ușilor, după care pereții exteriori și interiori sunt acoperiți cu tencuială.

Cu timpul, Aso Farm Village a devenit o stațiune montană de la poalele inferioare ale Muntelui Aso, cel mai activ vulcan din Japonia. Zona unică de cazare este formată din sute de cupole din beton, care, în realitate, sunt căsuțe. Ele par desprinse dintr-un basm cu gnomi. Marea atracție a satului, pe lângă aerul curat (și rece) de munte și locuințele pitice, este parcul tematic (vezi poze în GALERIA FOTO).