Locul superb din România perfect de vizitat toamna. E la nici 3 ore de Bucureşti, peisajele îţi taie răsuflarea

de: Sabina Anastasia
01 11. 2022

Locul superb din România perfect de vizitat toamna. Unii spun că este leagănul creștinătății din țara noastră. Alții îl numesc Athosul românesc. Se află la nici măcar trei ore distanță de București, însă foarte puțini turiști știu despre el. Trebuie să îl vizitezi cel puțin o dată în viață! Aici, pentru câteva clipe, vei uita că trăiești.

Locul superb din România perfect de vizitat toamna

Ai vizitat vreodată ansamblul rupestru de la Aluniş-Nucu-Bozioru, din judeţul Buzău? Din păcate, puțini români l-au vizitat. Este un obiectiv sublim, care ascunde o sălbăticie și, totodată, o istorie divină. Biserica rupestră din satul Aluniș datează de sute de ani de zile și este printre puținele lăcașuri construite în piatră, în care au loc slujbe religioase și astăzi.

La umbra coniferelor veșnic verzi din cimitirul satului, enoriașii așteaptă, duminică de duminică, la slujba de liturghie. Se spune că nicăieri nu se simt mai aproape de Dumnezeu decât aici. În rețeaua subterană ramificată poți descoperi urmele vii ale Bisericii Primare. Aici, credincioșii se adunau să se închine în afara oricărei primejdii.

Complexul rupestru din satul Aluniș prezintă o biserică, două chilii săpate în stâncă și alte cinci nedatabile. Trei dintre acestea din urmă nu au fost finalizate, una dintre ele fiind blocată cu pietre uriașe, iar alta aflându-se pe o culme. Este una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe de pe teritoriul țării noastre, potrivit cercetătorilor.

La intrarea în Biserica rupestră din Aluniș se poate observa un pridvor de lemn ce datează din anul 1825. Naosul și altarul sunt săpate în stâncă și sunt despărțite de doi pilastri. Pe unul dintre acestea se află scris cu chirilice: „Ma(teio) leat 7056” (1548). Pe peretele din partea de nord a altarului a mai fost remarcată o inscripție, din care nu s-au putut descifra decât numele ctitorilor Simion și Vlad și al ieromonahului Daniil.

Cum să ajungi la Biserica rupestră din Aluniș

În zona Aluniş-Nucu-Bozioru există mai multe biserici rupestre, toate conectate între ele prin coridoare, întregul sistem reprezentând o rețea subterană foarte complexă, folosită de credincioșii de odată. Când pășești în adâncurile pământului satului Aluniș, nu poți să nu retrăiești emoțiile sacralității.

Biserica rupestră din Aluniș a fost, la început, ascunzătoare pentru comori. Apoi, a devenit refugiu pentru credincioșii prigoniți. Mai târziu, a fost numită sihastrie ortodoxă. Cercetătorii sunt de părere că perioada de construcție și locuire a ansamblului din județul Buzău se întinde pe o perioadă de două milenii jumătate.

Mai mult, nu este exclus ca unele dintre actualele biserici din regiune să fi fost realizate tocmai în Antichitate. O parte dintre construcții prezintă unele însemnări ce ar data, potrivit specialiștilor, din vremea geto-dacilor.

Dacă pornești din Buzău, poți să ajungi la Aluniș pe DN 10, circulând spre Întorsura Buzăului. După localitatea Patarlagele (57 km de Buzau), în partea dreaptă, se va deschide un drum județean ce face legătura cu localitatea Aluniș. Odată ajuns aici, poți urma un traseu pe jos până la Biserica rupestră a satului.