Locul straniu din România unde au loc fenomene spirituale bizare. Unde se află ”traseul meditației”, de fapt

de: Ionuț Vieru
24 06. 2024

Localnicii îl numesc un „traseu al meditației” și se află în nordul Moldovei. Din păcate, nu este un traseu turistic foarte cunoscut, dar perfect pentru cei care iubesc natura sălbatică.

Unde se află „traseul meditației”

În nordul extrem al Moldovei se află un traseu turistic accesibil pentru toată lumea, care traversează pădurea prin locuri nebănuite, pe marginile unui masiv de calcar.

Putem numi acest traseu turistic mai mult o plimbare prin natură, pe cărări înguste și teren accidentat. Efortul fizic nu este unul foarte mare, fiind perfect pentru amatorii de plimbări prin natură.

Acest traseu se află în comuna Vorona din județul Botoșani și este una dintre cele mai pitorești comunități rurale din nordul Moldovei. De-a lungul timpului a primit distincția e sat cultural al României.

Pentru a ajunge la acest traseu, trebuie să urmezi drumul județean care cotește la stânga din Vorona, la primul sens giratoriu. Există un indicator care arată drumul către Mănăstirea Voronei.

După ce treci de Mănăstire, urmezi un drum parcă desprins din povești, prin mijlocul pădurii, către Schitul Sihăstria Voronei. Drumul este asfaltat, dar nu există indicator care să orienteze turistul către traseu, deci va trebui să întrebați localnicii.

Grota Cuviosului Onofrei

Urmează un drum prin pădure, pietruit, iar la o răscruce se urmează stânga și drept înainte până la un indicator care semnalează drumul către grota lui Onufrie. Pe acest traseu, senzația este asemănătoare cu cea a unei drumeții la munte.

Odată ce urcați din ce în ce mai mult, aerul devine mai tare, iar pădurea se îmbină cu versanții înalți de calcar, un peisaj extrem de frumos și deosebit. Acest lucru indică și apropierea de punctul de referință al traseului, adică grota Cuviosului Onufrie.

Locul este unul cu adevărat special și a fost amenajat sub forma unui altar, de unde se poate lua apă proaspătă. Mulți vin aici pentru a se ruga pentru sănătate și bunăstare din partea Sfântului.

Povestea Cuviosului Onufrie

Cum am precizat și anterior, traseul duce la chilia în care, acum mai bine de 300 de ani, Sfântul și-a petrecut o bună parte din viață. Onufrie a fost un nobil rus, care a trăit în Odessa, în secolul al XVIII-lea.

Era un om foarte bogat, care iubea petrecerile, băutura și să fie în preajma femeilor. Se spune că Onufrie a avut o revelație, moment în care a renunțat complet la viața pe care o avea și a plecat ca pustnic în pădurile Moldovei.

A trăit o perioadă în județul Neamț, după care s-a retras în Vorona. Și-a săpat o chilie într-un masiv de calcar și a trăit acolo toată viața. A murit de bătrânețe și a fost înmormântat sub un măr, în curtea mănăstirii.

Onufrie a fost exhumat după ce fiica domnitorului Moldovei Mihai Sturza s-ar fi vindecat de epilepsie după ce a mâncat un măr din copacul de lângă mormântului Sfântul.

Se spune că, atunci când a fost exhumat, corpul său era neputrezit. A fost depus într-o raclă din biserica mănăstirii, ulterior fiind canonizat.