Locul neștiut din centrul României unde găsești zeci de specii de păsări. Trebuie să îi faci o vizită
Pentru turistul român, dar și pentru cel venit din alte țări, România are potențialul de a oferi lucruri spectaculoase. În afară de zonele deja cunoscute, există și alte locuri pline de lucruri excepționale, precum Stufărișul din Sic, aflate în apropiere de Cluj Napoca, cunoscut pentru localnici ca „Delta Transilvaniei”.
Stufărișul din Sic, „Delta Transilvaniei”
România are multe locuri în care biodiversitatea reprezintă principalul reper. În afară de Delta Dunării, unde cresc zeci de mii de specii de păsări, mai există un loc unde aceeași biodiversitate este una spectaculoasă. Aproape de Cluj Napoca, în satul Sic, există un loc special, și aume Rezervația naturală Stufărișul din Sic.
Pentru localnici locul mirific este cunoscut și sub numele de „Delta Transilvaniei”, și pe bună dreptate. În acest loc, turistul va găsi o zonă protejată unde crește stuful care oferă adăpost și hrană pentru păsările migratoare.
Pentru a ajunge la acest loc din Cluj Napoca, turiștii pot ajunge cu mașina, urmând două trasee. Primul traseu, mai lung, se poate face prin orașul Gherla. Cel de-al doilea traseu mai scurt, este prin prin satul Jucu.
Din păcate aici drumul este mai greu și neasfaltat pe tot traseul. Odată ajunși la destinație, intrarea spre Stufărișul din Sic se face pe un pod de lemn care vă duce în interiorul rezervației naturale.
Păsările migratoare își fac loc în fiecare an
Ca și Delta Dunării, în Stufărișul din Sic este cunoscut pentru varietatea de păsări migratoare care cuibăresc aici. tot aici, la Stufărișul din Sic puteți admira flora rezervației și, cu puțin noroc, o parte din faună.
Vorbim aici de păsări, reptile și amfibieni, pe care le puteți afla de pe panourile de pe un pavilion de la intrare. Acest peisaj poate fi admirat de pe un ponton de lemn, lung de aproximativ 1 kilometru.
La jumătatea traseului există un turn de belvedere din lemn de unde puteți admira de sus stufărișurile și dealurile verzi din jur. Tot aici, cam la 10 minute de stufăriș, există dovezi ale trecutului mineritului de sare din acest sat.
ste vorba de o piscină cu apă sărată în mijlocul dealurilor, unde turiștii pot înota vara. Stufărișul din Sic, situat în apropierea satului cu același nume, era cândva renumit pentru minele sale de sare.
După Delta Dunării, zona de aici este cea mai mare zonă de stufăriș din România, numită și „Delta Transilvaniei”. Datele statistice arată că aici se regăsesc cel puțin 11 specii de păsări migratoare de baltă, de pasaj sau sedentare.
În Stufărișul din Sic veți găsi specii, precum lișița, buhaiul de baltă, sau chiar pițigoiul moțat.
Și dacă asta nu v-a convins, vă mai spunem că în comună, puteți vizita și Muzeul Dansului din Sic, o casă restaurată de un olandez, Michel van Langeveld, care cumpăra o casă veche în 2004, ulerior restaurând-o și transfromată în ceea ce este astăzi, un muzeu.