Locul în care urșii atacă cel mai des. Obiectul care îți poate salva viața pe munte: „Nu faceți greșeala să mergeți fără el, pot avea loc tragedii”
Moartea tinerei atacate de urs pe traseul Jepii Mici a șocat întreaga țară și a atras atenția asupra pericolelor care pot apărea în timpul drumețiilor montane. Conform specialiștilor, există un loc un în care urșii atacă cel mai frecvent și reprezintă o amenințare constantă.
Locul în care urșii atacă cel mai frecvent
Este vorba mai exact de zonele de camping, avertizează experții. Claudiu Vasilescu, de la Salvamont Bușteni, spune că această problemă persistă de la Revoluție și că, anual, se înregistrează până la 15 atacuri, în special în locurile de campare.
Specialiștii oferă sfaturi esențiale pentru a evita atacurile de urs:
„În primul rând, trebuie să facă gălăgie, în cazul în care urșii își fac prezența în zonă. În al doilea rând, ar fi bine ca turiștii să se doteze cu spray-uri antiurs. Dotarea este legală, un echipament individual, pe care, după ce l-ai achiziționat, trebuie să știi foarte bine cum să-l folosești și să fie în termen. Peste tot în lume, spray-urile antiurs și-au făcut treaba. Este o formă foarte blândă de alungare a ursului”, a mai precizat Vasilescu.
Conform WWF, în Europa trăiesc peste 18.000 de urși, între 7.536 şi 8.093 de exemplare fiind în România. Densitatea medie este 11 exemplare la 100 de kilometri pătraţi.
Distrugerea habitatelor din cauza dezvoltării infrastructurii și urbanizării reprezintă o amenințare majoră pentru aceste animale. Urșii, fiind omnivori, sunt atrași de sursele de hrană din apropierea așezărilor umane.
Avertismentul tânărului care a asistat la tragedia din Jepii Mici
Reamintim că marți după-amiază, o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs în timpul unei drumeții pe Jepii Mici. Deși tinerii au apucat să sune la 112 să ceară ajutor, din păcate a fost prea târziu pentru Maria, care a fost sfâșiată de animal.
Tânărul martor la tragedia din apropiere de Bușteni a transmis un avertisment crucial pentru toți cei care se aventurează pe traseele montane: spray-ul pentru urși poate preveni „nenorociri”.
După ce Diana, prietena sa, o tânără din Iași care abia terminase liceul, a fost atacată mortal de un urs pe traseul Jepii Mici, băiatul a făcut o singură declarație. „Nu faceți greșeala de a merge pe munte fără spray-uri pentru urși, pentru că pot avea loc tragedii”, a declarat tânărul, citat de Libertatea.
Fiind într-o zonă împădurită, cei doi nu au observat ursul până când acesta s-a apropiat periculos de mult, provocând astfel tragedia. Mama Dianei a menționat că aceasta era la a doua întâlnire cu un urs, după ce fusese urmărită de unul în timpul unei excursii anterioare.