Locul din România unic în Europa. A fost construit de un împărat străin pentru soţia sa. Nu mai găseşti aşa ceva în altă parte
La o simplă căutare pe internet, dacă scrii „Buziaș”, primul lucru care îți apare este simbolul stațiunii, Colonada, o construcție unică în Europa. Sculpturile în lemn care însoțesc cea mai lungă alee acoperită au fost construite la cererea împăratului Franz Joseph pentru soția sa, împărăteasa Sisi.
Locul din România unic în Europa
Colonada staţiunii Buziaş din parcul central a fost construită în anul 1875 de către împăratul Franz Joseph pentru celebra sa soţie, împărăteasa Sissi. Cu o lungime de peste 500 de metri, acesta înconjoară parcul staţiunii,
El a fost construit pentru a fi servi drept cadru de poveste pentru plimbările pe care aceasta le făcea atunci când sosea la Buziaș, dar și să o protejeze de ploaie, soare sau ninsoare.
Nu în ultimul rând, Colonada era destinată și vizitatorilor staţiunii care soseau aici din mai toate colţurile imperiului pentru a face tratamentul cu aerosoli, recomandat pentru astenii şi nevroze. Pentru ca tratamentul să aibă efectul dorit, ei începeau cu 20 de pași pe minut, pe partea laterală, apoi, în ritm mai accelerat, cu 40, pana la 60 de pași pe minut, pe mijlocul colonadei.
Aerul puternic ionizat negativ, datorită emanațiilor de la sonde, explica efectul benefic al plimbărilor pe sub colonadă.
Colonada din Buziaş se întinde pe 500 de metri
Această colonadă acoperită impresionează prin lungimea sa de jumătate de kilometru, rămânând până în prezent unicat în Europa. Una din atracțiile acestui acoperiș îl reprezintă stilul arhitectural bizantin, cu sculpturi în lemn care oferă impresia unei uriașe dantelării.
Întreaga structură înconjoară parcul, făcând legătură între Izvorul Josif, Hotel Phoenix, bazar, Izvorul Mihai și Cazino. Alte doua colonade asemănătoare se găsesc în Europa la Karlovy Vary și Baden-Baden.
Diferitele secţiuni se întâlnesc în anumite puncte cheie fiind unite de foişoare care fascinează atât prin dimensiuni cât şi prin dantelăria exuberantă specifică perioadei respective.
S-a degradat foarte mult în timp
Colonada a devenit o emblemă a staţiunii şi a întregului Banat de atunci şi de acum, însă după decembrie ’89 a intrat într-o stare de degradare accentuată, fiind chiar la un pas să se prăbuşească.
În anul 2015, autorităţile locale au reuşit să aloce bani de la buget pentru reabilitarea colonadei. Lucrările au costat 5,1 milioane de lei, din care 1,3 milioane de lei au fost alocaţi de CJ Timiş.
Citește și: Locul din România care este unic în Europa. E de o frumusețe remarcabilă, dar nimeni nu știa acest detaliu