Locul din România unde temperaturile au scăzut până la -3 grade Celsius. Unde a venit toamna deja

de: Stan Nicu
08 08. 2023

Într-o parte de Românie a fost atât de frig încât cei care locuiesc în zonă au trebuit să pornească centralele termice. Temperaturile au scăzut până spre cele de iarnă. Așadar, care este locul din România unde temperaturile au scăzut până la -3 grade Celsius. Unde a venit toamna deja.

Locul unde a venit deja iarna. Termometrele au coborât până la – 3 grade Celsius

Potrivit Meteoplus, în mai multe zone din țară s-au înregistrat temperaturi de 0 grade Celsius și chiar mai mult. În cea mai friguroasă zonă din România s-a înregistrat o temperatură de iarnă, respectiv -3 grade Celsius.

Astfel, cea mai friguroasă zonă din România, unde au fost 3 grade Celsius cu minus este Munții Țarcu. Pe locul doi în top cele mai friguroase dimineți de 8 august se regăsește zona Călimani. Aici, stațiile meteo din zonă au înregistrat o temperatură de -2 grade Celsius.

Câte grade au fost la Bâlea Lac

De asemenea, a fost foarte frig azi-noapte și pe Vârful Omu și la Bâlea Lac, unde termometrele au scăzut până la -1 grad Celsius. Ultimele două zone unde a fost foarte frig, respectiv s-a înregistrat o temperatură de 0 grade Celsius, sunt munții Ceahlău și Vlădeasa.

Ce ne așteaptă din punct de vedere climatologic

Pe de altă parte, climatologul Roxana Bojariu a spus să ne așteptăm în continuare la perioade cu instabilități puternice.

”Avem toată gama de fenomene care însoțesc instabilități puternice. Este o situație în care România este la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse. Avem influența unui câmp de presiune joasă care aduce aer foarte rece din spre nord-vestul Europei.

Practic, masa de aer rece deja a intrat în România și la contactul ei cu masa caldă avem aceste instabilități foarte puternice, de unde și codurile respective. Avem încă zone cu deficit de apă în sol, unde vom avea secetă, dar și zone unde oamenii se vor confrunta cu inundații.

De luni, în zona sud-est a țării vom avea temperaturi ridicate până la 32 de grade. Spre sfârșitul săptămânii vom avea din nou o masă de aer cald. Vreme frumoasă și caldă pentru vineri sâmbătă, duminică.

De ce apar instabilitățile atmosferice

Avem aceste instabilități pentru că aerul rece cu aerul cald, împreună precipită pe ploi și cu cât este contrastul mai mare, cu atât manifestările sunt mai severe: intensificări de vânt, episoade de grindină, descărcări electrice.

Cazuri extreme sunt cele cu furtuni care ajung să dezvolte tornade. Trebuie să urmărim acele prognoze cu anticipare imediată”, a spus Roxana Bojariu, climatolog ANM.