Locul din România unde s-au descoperit cele mai vechi fosile de oameni moderni din Europa. Cu ce s-au ocupat

de: Ionuț Vieru
24 08. 2022

Descoperire importantă și unică în România. Arheologii au găsit pe teritoriul țării noastre cele mai vechi fosile de oameni moderni din Europa. Despre ce este vorba mai exact, aflați în rândurile următoare.

Cele mai vechi fosile de oameni moderni din Europa, descoperite în România

Descoperirea fabuloasă a avut loc la situl Românești. Acesta este unul dintre cele mai importante din sud-estul Europei atunci când vorbim despre cei mai vechi Homo Sapiens. Arheologul Wei Chu din Țările de Jos a povestit despre săpăturile pe care le-a făcut alături de colegii lui într-un articol din revista Scientific Reports, citat de phys.org.

Experții spun că situl de la Românești este extrem de important deoarece oferă o perspectivă asupra felului în care oamenii moderni s-au adaptat la mediul european. De asemenea, foarte multe fosile Homo Sapiens au fost descoperite în sud-estul Europei.

Cercetătorii spun că artefactele de la Românești arată felul în care Homo Sapiens s-au adaptat continentului european prin producerea de lame de piatră. Cel mai probabil, acestea erau folosite pentru săgeți și sulițe. De asemenea, au fost descoperite și pietre de șlefuire.

Românești este un loc în care oamenii din trecut s-au întors în mod repetat. Acest lucru îl arată miile de artefacte descoperite, unele provenind de la peste 300 de km depărtare, dar și faptul că focul a fost utilizat în această zonă.

Vestigii vechi de 7.000 de ani, descoperite lângă Târgu-Neamț

O echipă de arheologi din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț a găsit vestigii arheologice de 7.000 de ani, în apropiere de Târgu-Neamț. Descoperirile au fost făcute pe șantierul arheologic de la Toplița, iar echipa de arheologi a fost condusă de către Vasile Diaconu.

Printre cele mai spectaculoase descoperiri se numără micile statuete de lut care făceau parte din recuzita religioasă a oamenilor de acum circa 6.500 de ani. O premieră pentru acest sit din Toplița o constituie descoperirea unor vestigii cu o vechime foarte mare.

Este vorba despre mărturii de locuire cu o vechime de aproximativ 7.000 de ani, acestea fiind atribuite Culturii Ceramice Liniare, a precizat cercetătorul Vasile Diaconu.

„Descoperirile atribuite Culturii Ceramicii Liniare în judeţul Neamţ şi în zona subcarpatică a Moldovei sunt puţin numeroase, iar ceea ce am descoperit noi la Topoliţa în această campanie de săpături ne confirmă faptul că avem de a face cu o nouă aşezare a cărei vechime aproximativă este de 7.000 de ani. Desigur, cele mai consistente descoperiri pe care le avem în situl de la Topoliţa aparţin culturii Precucuteni, deci strămoşilor faimoasei culturi Cucuteni. M-am bucurat să constat că şi în acest an ni s-au alăturat tineri inimoşi, care au dorit să sprijine prin efortul lor un demers ştiinţific important”, a declarat, pentru Agerpres, responsabilul ştiinţific al şantierului aheologic, Vasile Diaconu.

Specialiștii au spus că resturile locuinței cercetate fac parte din cele peste 20 de construcții care au alcătuit odată un sat preistoric.